Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härjedalstjejerna flög vid Feskekörka

/
  • Sara Östling, Linnea Öberg, Josefin Jonsson och Hanna Carlström bjöd på en spektakulär flygtur vid Feskekörka i Göteborg när folkfesten Red Bull Flugtag avgjordes inför tiotusentals åskådare
  • Spektakulära flygningar varvades med dyk rakt ner i vattnet framför Feskekörka när folkfesten Red Bull Flugtag avgjordes inför tiotusentals åskådare på lördagen.

Spektakulära flygningar varvades med dyk rakt ner i vattnet framför Feskekörka när folkfesten Red Bull Flugtag avgjordes inför tiotusentals åskådare på lördagen. Stockholmslaget Det bevingade skrovet 2.0 vann. Härjedalstjejerna i Madagascar Crew fick nöja sig med en 20:e plats

Annons

En enorm fjäril, en platt fallande flodhäst och en hybrid mellan helikopter och glidflygare var några av de kreationer som testade flygförmågan utför en sex meter hög ramp, uppbyggd i vallgraven framför Feskekörka. Närmare 30 000 åskådare kom för att se de 30 lagen och deras flygfarkoster. Med på startlinjen fanns bland alla våghalsiga kreatörer Härjedalstjejerna i Madagascar Crew.

Farkosten hade de fixat själva och tjejerna var laddade inför tävlingen. Piloten Josefin Öberg hoppade i farkosten och de övriga tog fart för att skjutsa ut ekipaget för en vådlig flygtur. Här gäller det att kunna flyga så lång som möjligt från den sex meter höga rampen. Flög gjorde den men efter en flygtur på 5,1 meter slutade färden i ett rejält plask. Det räckte till en 20:e placering i tävlingen.

– Det var sjukt kul trots att vi var väldigt nervösa innan vi klev upp på startrampen. Sedan var det bara att köra, sa lagledare Sara Östling efter flygturen.

Hon var nöjd med placeringen och att de även lyckades få chansen att starta.

– Nu vet vi lite mer hur en farkost ska byggas, vi ska anmäla oss även till nästa år. Det här var riktigt kul, sa Sara Östling.

Deras farkost heter Glorias flying cocnut tree och bygger på karaktären Gloria i filmen Madagaskar. Hon är ungefär fyra meter lång och nästan tre meter bred.

– Vissa är jätteseriösa med sina ritningar, men vår såg ut som en barnteckning. Vi slängde ihop den jättesnabbt.

Laget består av Sara Östling, Hanna Carlström, båda Sveg, Linnea Öberg, Sundsvall, och Josefin Jonsson från Delsbo. Kvartetten

Stockholmskillarna Sebastian Quiroga, Alexander Magnusson, Alexander Eriksson, Lasse Larsson och Kim Koponen var de som lyckades allra bäst. Till vardags är de ingenjörsstudenter på KTH med inriktning på farkostdesign. Deras farkost "Det bevingade skrovet 2.0" flög inte längst. Men tack vare höga poäng i alla tre bedömningspunkterna design, show och flyglängd kammade de ändå hem förstaplatsen.

Längst av alla lag flög Falulaget "Sällskapet för aerotastiska "som med sin hängglidare tog sig 17,1 meter.

Annons