Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HD slår fast domen i Lillhärdalsolyckan

/

Högsta domstolen ger inget prövningstillstånd i Lillhärdalsolyckan. Därmed slås hovrättens dom fast för den 23-årige man som körde ihjäl 11-åriga Emma Karlsson i augusti 2012.

Annons

Mannen dömdes i våras till fängelse i ett år och två månader för grovt vållande till annans död och för grov vårdslöshet i trafik. Hovrätten för nedre Norrland hade därmed en mycket strängare syn på fallet än tingsrätten i Östersund, som tidigare dömt mannen till 60 timmars samhällstjänst för olovlig körning.

Det var i augusti 2012 som mannen körde på 11-åriga Emma Karlsson bakifrån på en trottoar mitt i Lillhärdal. Hon avled av de skador hon fick i olyckan. 23-åringen har hela tiden hävdat att han kom upp på trottoaren av misstag, medan åklagaren menat att han körde upp på trottoaren av fri vilja.

I hovrättsförhandlingarna presenterade åklagare Mikael Bäckström ny bevisning och nya vittnen som ansåg att mannen med stor sannolikhet hade en hastighet på 65-70 km/h samt körde på bakhjulet när motorcykeln träffade Emma. Hovrätten satte också större tilltro till Emma Karlssons vänner som gick tillsammans med henne. De tittade bakåt och såg den åtalade avsiktlig köra upp på trottoaren en bit bakom dem.

23-åringens advokat, Joakim A Nyman ansåg att Hovrättens missbedömt den nya bevisningen och att domen bygger på felaktiga grunder. Därför valde han att överklaga till Högsta domstolen som den 27 maj fattade beslut att inte ge något prövningstillstånd.

HD ger bara prövningstillstånd i fall som kan få betydelse som prejudikat, eller när det finns synnerliga skäl.

"Det har inte funnits några skäl att meddela prövningstillstånd", skriver Högsta domstolen i sitt beslut.

Det innebär att domen i Hovrätten slås fast.

Annons