Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helge från Långå vann matkampen

/
  • Helge Jonsson, från Långå vann den nordiska matkampen i Halv åtta hos mig i TV4.

En fyrklöver med Långåfiskets fyra stora, en läcker renskavsgryta och som efterätt en klassisk härjedalsk flötgröt. Det var Helge Jonssons vinnande recept och med den måltiden vann han den nordiska matkampen.

Annons

Den här veckan stod en 75-årig härjedaling i fokus i det populära programmet Halv åtta hos mig i TV4. Helge Jonsson var den sista värden i det nordiska matslaget och han bjöd på en fyrklöver i de nordiska färgerna, en renskavsgryta och flötgröt. Härjedalskt ska det vare menade Helge som även hade dragit upp fiskarna, öring, röding, harr och sik, till förrätten själv. Svampen från skogarna runt Långå hade han plockat själv.

– Renköttet hade jag dock köpt, men även det från Härjedalen, säger Helge.

TH träfar honom dagen efter det att programmet visats på teve. Telefonen går varm och från mejlkorgen plingar det oavbrutet. Det är många som vill passa på att gratulera.

– Jag kunde inte tro att programmet hade sådan här genomslagskraft. Det har till och med kommit gratulationer från Italien, säger Helge.

Det var strax före påsk han fick förfrågan att vara med i programmet. Först var han tveksam men när Helge kom på att han på sitt vis kunde försöka marknadsföra Härjedalen och Långåfisket i teve sa han ja.

I dag är han glad att han ställde upp.

– Jag hade ju trots allt 25 procent chans att vinna... Nej, det var kul att få vara med och att dessutom vinna med vanlig husmanskost.

Är det du som sköter matlagningen därhemma?

– Nja, det är 50-50. Vi kommer överens bra där i köket, Gunhild och jag. Den som fixar käket slipper disken och dukningen, säger Helge.

Frun Gunhild är väl lite småmallig när gubben vann?

– Nja, vet inte det. Men kanske lite stolt är hon nog.

Vinsten i tävlingen blev 15 000 kronor, blir det att köpa fiskeutrustning för slantarna?

– Nej, de pengarna skänker jag till Långåfisket.

Långåfisket är samlingsnamn för det fiske som ägs och upplåts av fiskerättsägare i Långå fiskevårdsområdes förening som ansvarar för skötseln av fisket, fiskevården och fiskekort.

Annons