Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hembygdsförening 80-årsjubilerade på nationaldagen

/
  • På bilden finns Gunnar Eriksson, Ulla Jonsson, Margaretha Nilsen, Evert Jönsson, Greger Lindblad, Dagmar Hedin och Inger Lööf, ättlingar till de elva kvinnor som startade Hede Hembygdsförening. Även Anita Cornell ropades upp men fanns inte på plats.
  • Barbro Nässelqvist i folkdräkt i sampråk med några av besökarna på nationaldagsfirandet och 80-årsjubileet.
  • Mysigt i flottarmuseet i Linsellborren.
  • Några få trotsade regnet för nationaldagscruising i Sveg.
  • Kakbuffé på hembygdsgården i Hede. .

På självaste nationaldagen passade Hede hembygdsförening på att fira sin 80-årsdag.
– Det är viktigt att sätta ljus på historien och bevara det som finns, sa nationaldagens konferencier, Stig Englund.

Annons

På plats under de gråtunga regnmolnen över Hembygdsgården i Hede, där de flesta besökarna gömde sig undan regnet i partytälten framför scen, fanns inte mindre än sju ättlingar till de elva kvinnor som för 80 år sedan startade föreningen. Gunnar Eriksson, Ulla Jonsson, Margaretha Nilsen, Evert Jönsson, Greger Lindblad, Dagmar Hedin och Inger Lööf fick komma upp på scenen och motta både rosor och applåder för det verk som deras förfäder inledde. Även Anita Cornell ropades upp men fanns inte på plats.

Engagemanget kring föreningen fortsätter.

– Det som är speciellt är att så många ställer upp och jobbar ideellt. Förra sommaren hade vi runt 70 personer som hjälpte till med olika arrangemang. Och bara till nationaldagen tog det åtta personer för att få upp partytälten. Det kan hända att folk kommer fram på byn och frågar om det behövs hjälpas till med något, säger Barbro Nässelqvist, ordförande sedan något år tillbaka.

Varför är det så tror du?

– Föreningen och hembygdsgården betyder mycket för hedeborna och de här runtomkring. Man känner för sin bygd och tycker det är positivt att vi finns här.

En idé, som inte ligger så långt borta, är att få i gång guidade turer för skolklasser på hembygdsgården.

– Vi vill försöka få med fler barn och ungdomar och det kan vara ett sätt, säger Barbro Nässelqvist, för dagen klädd i folkdräkt från gården Frubacken i Hede.

Nationaldagen bjöd också på traditionsenligt välkomnande av nya härjedalingar och svenskar. Kommunens representant Magnus Rehnfeldt delade ut gåvor till fem nyfödda från Hede med omnejd och välkomnande även Ivan Guidobaldi från Långå som nyligen fått svenskt medborgarskap.

I Sveg dök ett fåtal tappra upp i regnet och fick åka veteranbil med Wolfman Cruisers till nationaldagsfirandet på Gammelgården.

Ett lite mer otraditionsenligt firande hölls på Flottarmuseet i Linsellborrens naturresevat, där länsstyrelsen stod för kaffe och kolbullar med hjälp av Linsells byalag och bygdegårdsförening.

– De vill slå ett slag för naturreservaten. De har gjort så här på olika platser, det här är tredje året, berättar Göran Östh, sekreterare i föreningen.

– Vi har väl haft ett femtiotal besökare, några nya som inte varit här förut. Det är kul att vi får användning för museet och får se lite nytt folk, säger han.

Annons