Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högstadiet i Ytterhogdal läggs ner

/
  • Högstadieeleverna i Ytterhogdal kommer att studera vidare i Sveg.

Höstterminen 2015 flyttas högstadieeleverna i Ytterhogdal till södra skolan i Sveg. Skolinspektionen bedömer att den distansutbildning som bedrivs inte uppfyller kraven.

Annons

Det blir troligen nedläggning av högstadiet i Ytterhogdal. Arbetsutskottets förslag till nämnden för bildning, fritid och kultur är att de beslutar att förlägga undervisning för Ytterhogdals elever i årskurs 7-9 vid Södra skolan i Sveg från och med höstterminen 2015.

Lågt elevunderlag och när det även var svårt att rekrytera nödvändig kompetens till årskurserna 7-9 i Ytterhogdal blev lösningen att vända sig till ett företag som erbjuder grundskoleutbildning på distans.

I beslut efter tillsyn har Skolinspektionen dock meddelat att kommunen måste se till att upphöra med den distansundervisning som bedrivs vid skolan. Skolinspektionen bedömer att distansundervisningen inte uppfyller de krav som ställs i författningarna på undervisning och att upplägget bryter mot skollagen då det inte är tillåtet för en huvudman att överlåta uppgifter som innefattar myndighetsutövning till någon annan på entreprenad när det gäller undervisning i grundskolan.

Nämnden beslutade i januari att uppdra till förvaltningschefen att utreda och undersöka olika alternativ. Förslaget blir nu att undervisning för Ytterhogdals elever i årskurs 7-9 flyttas till Sveg från och med höstterminen 2015.

Helena Larsson (V) är ordförande i Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur, som behandlar högstadiet i Ytterhogdal på torsdagens sammanträde.

– Vi har gjort en grundlig utredning och även haft möten med elever och vårdnadshavare vid Ytterhogdals skola. Det viktiga är att vi tänker på elevernas bästa och för deras del kommer utbildningen att fungera bättre i Sveg, säger Helena Larsson.

Annons