Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotellplaner i Ljungdalen

/
  • Det finns förutsättningar för ett hotellbygge i anslutning till skidanläggningen i Ljungdalen. Det konstateras i den förstudie som nu är klar.
  • Det planeras inte enbart för hotell i Ljungdalen. Det byggs även en hel del nya hus i det här fjällområdet. Ulrich Prager är en av nybyggarna. Han bygger sitt hus efter vägen mot Kläppen. – Här ska jag bosätta mig när jag går i pension. Det är lugnt och skönt här, säger han.

Det finns förutsättningar för en hotelletablering i Ljungdalen. Det finns även en potentiell intressent för en sådan etablering. Det konstateras i den förstudie som nu gjorts om kommersiellt boende här. Förutom utökat boende skulle ett hotell ge 13-19 nya jobb på orten.

Annons

I förstudien, som utförts av ett anlitat konsultbolag, konstateras dock att det i dagsläget är svårt att mäta utfallet. Förstudien visar ändå på att förutsättningar för ett hotellbygge finns samt att det finns en intressent.

– Ja, förutsättningarna finns. Diskussioner förs nu med investerare, markägare och driftsoperatör för att se om vi kan få allt på plats. Förhoppningsvis kan vi nå en lösning om en månad. Fram till dess råder det sekretess, så i dagsläget kan jag inte berätta mera, säger Bergs kommuns näringslivschef Anders Englund.

Förutom de ekonomiska- och marknadsmässiga förutsättningarna för ett hotell i Ljungdalen har man i förstudien även tittat på lämplig lokalisering.

I kommunens egen översiktsplan har området i anslutning till skidanläggningen ansetts ha den största utbyggnadspotentialen i Ljungdalen.

Översiktsplanen, som omarbetades för fem år sedan, ger möjlighet till 6 000 nya bäddar, varav närmare 2 500 anses kunna tillskapas i området runt skidanläggningen.

I förstudien finns det området med som lämplig plats för ett hotell.

– Men det är tre områden man tittat på. Vilka de övriga två är kan vi inte avslöja än, säger Anders Englund.

Att den upprustade vägen till Ljungdalen varit en förutsättning för att en eventuell hotelletablering nu diskuteras står också klart. Den har tveklöst ökat turistströmmen till området.

– Upprustningen av vägen har betytt mycket. I Ljungdalen handlar det ju mycket om vildmarksturism. Men från Ljungdalen är det också nära till anläggningarna i Funäsdalen även om man väljer att bo i Ljungdalen. Det finns alltså bra möjligheter här, konstaterar Anders Englund.

Faller de nu pågående diskussionerna om en eventuell hotelletablering väl ut, utlovar han i så fall en presentation av hotellprojektet på plats i Ljungdalen.

Under tiden förs diskussionerna bakom lyckta dörrar och betraktas som affärshemligheter.

Kostnaden för den nu genomförda förstudien uppgår till närmare 250 000 kronor. Den bekostas gemensamt av Bergs kommun, Region Jämtland Härjedalen samt den inblandade intressenten.

18 november ordnar Bergs kommuns näringslivsavdelning ett möte i Ljungdalen om hur området ska marknadsföras.

Kommer även hotellplanerna att presenteras närmare då?

– Syftet med det mötet är att komma överens om hur vi ska arbeta vidare med marknadsföringen av Ljungdalen, säger Anders Englund.

Annons