Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ida Ingemarsdotter: Köp inte allt du läser rakt av

Annons

Midsommarblommorna blommar redan i Härjeåsjön och äppelträden står i blom. De senaste veckorna har det verkligen hänt mycket i vår sköna natur. Inte vad jag kan minnas har det gått så fort tidigare från vinter till sommar. Jag kan givetvis ha fel, har bara strax över 30 jordsnurr på denna planet.

För varje år får vi människor mer och mer kunskap om saker som påverkar oss och även hur vi påverkar saker i vår omgivning. Det kommer larm på larm om det ena och det andra. Informationsflödet ökar hela tiden genom att vi blir mer och mer globala i vårt medielandskap och idag finns det mesta bara några klick bort. Det går att ”googla” allt och det som tidigare kunde bli långa diskussioner runt matbordet där till slut något snille kom på hur allt låg till och saken var löst. Det blir i dag löst via att någon drar upp mobilen och googlar.

Mina funderingar kring detta är att när all information finns så lätt tillgänglig behöver vi aldrig lära oss de där sakerna som tidigare generationer kunnat plocka fram från minnet och berättat och säkert även skarvat på med något självupplevt som till exempel Knobben och gänget gjorde hemma på mitt kvarter i Sveg under uppväxten. Och det finns ju saker som fortsatt är svåra att googla fram som var bästa blåbärsstället är och sådan viktiga saker …

Vart vill jag komma?

Jo, att vi kanske ska försöka bli bättre på att sätta på oss glasögonen och tänka lite utanför boxen med all information som hela tiden kommer till oss. Kanske ta en funderare och vara lite transparanta i vårt förhållningssätt innan vi skriker NEJ! För desto mer sorl det blir kring oss människor desto mer på stora trumman måste larm skrikas fram för att vi ska påverkas av dem. Detta kan ju på sikt skapa ett kaos, om man är lättpåverkad av det man läser. Fråga dig vad som är på riktigt eller fake news? Genom att ta tillvara gammal visdom och mixa den med dagens klokskap så kan du själv bygga upp din kunskapsbas och därigenom bli tryggare i frågor om vår jord och andra saker…

Kunskap är inte tung att bära!

Åter till blommorna i Härjeåsjön. Kanske dags att fråga någon i det äldre gardet om de varit i blom så här tidigt och hur det var det året. Sen skadar det inte om vi alla tar en funderare på hur vi vill att moder jord ska få leva vidare för framtida generationer. Och det viktigaste kanske också detta år när vi står inför valet till hösten, köp inte allt du läser rakt av utan ta en liten funderare ibland och läs kanske på lite i ämnet eller diskutera med någon i din närhet.

Jag tror att vi alla vinner på att ibland titta på världen med några glas­ögon som sätter oss utanför boxen och vi tittar in!

Annons