Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrottsprestation och kulturgärningar prisades

/
  • Jämmerdalens spelmän, 2014-års kulturstipendiater i Härjedalen, bjöd fullmäktigeförsamlingen på ett par låtar.

I samband med kommunfullmäktiges sammanträde delades årets kulturpris, kulturstipendium och idrottspris ut. Pristagare var Hede hembygdsförening, GOSA, Victor Öhling Norberg och Jämmerdalens spelmän.

Annons

2014 års kulturpris delades mellan GOSA (gård och säterarkivet) och Hede hembygdsförening. Gosa fick sin del av priset för arbetet med att systematiskt samlat in, redigerat, katalogiserat och synliggjort vårt Härjedalska Kulturarv, enligt motiveringen och Hede hembygdsförening för att samlat in och spridit kunskaper om vår bygd i skriftserien ”Hede socken förr och nu”.

– Vi är givetvis glada över priset och vill även passa på att berätta att vårt 34.e häfte kommer ut i början av juni, sa Herje Nordqvist i samband med att han mottog priset för hembygdsföreningens räkning.

Årets idrottsstipendium vanns för andra gången av Victor Öhling Norberg som förra året vann världscupen i skicross. Då Victor är i full färd med att försvara denna titel så kunde han inte komma till Sveg under måndagen utan priset togs emot av Mimmi Thomsson, ordförande i Victors klubb, Funäsdalens SLK.

Kulturstipendiet delades ut till Jämmerdalens spelmän. Syftet är att stipendiet ska bidra till att de ska kunna färdigställa den cd-skiva med härjedalslåtar som de har på gång.

– Ett värdefullt bidrag men allra mest glädjande är ändå äran av att bli uppmärksammat, påpekade Håkan Persson som i samband med prisutdelningen tog på sig sitt dragspel och bjöd fullmäktigeförsamlingen på både en vals och en polska från Härjedalen tillsammans med sina spelmanskollegor.

Annons