Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget beslut om tandvården i Hede

/
  • Folktandvård eller inte. Inget beslut i dag om tandvårdsklinikens framtid i Hede.

Det blev inget beslut om tandvården i region Jämtland Härjedalen när regionfullmäktige sammanträdde på onsdagen. Det innebär att det fortfarande är oklart om folktandvårdens klinik blir kvar i Hede.
– Vi vill utveckla, inte avveckla tandvården, säger Elin Lemon (C), ledamot i fullmäktige från Herrö, vars parti la ett förslag om återremiss som antogs.

Annons

Regionfullmäktige sammanträder tisdag och onsdag och förslaget om tandvården, från de styrande partierna i regionstyrelsen, S MP och V, gick ut på att fem tandvårdskliniker skulle läggas ner. Myrviken, Kälarne, Gällö, Föllinge och Hammerdal. Folktandvården i Hede, som tidigare varit på tapeten för nedläggning, skulle bli kvar.

Men efter onsdagens debatt om tandvården la Centerpartiet ett förslag om återremiss och det fick stöd av alla partier i oppositionen. I det här läget kräver en återremiss en tredjedel av fullmäktiges röster, därför ska nu förslaget utredas vidare, innan slutgiltigt beslut kan fattas. Troligtvis vid regionfullmäktige i april.

– Dels handlar det om att vi vill ge kommunerna möjlighet att komma in med analyser av vilka konsekvenser nedläggningar får. Den biten saknas i rapporten som ligger till grund för förslaget och är viktig. Sedan vill vi ha en snabb utredning av mobila tandvårdskliniker. Även majoriteten vill utreda men frågan är bara när. Det finns en sådan klinik i Västernorrland och där fungerar det bra. Vi tycker att man ska titta på en sådan först innan man fattar några beslut om nedläggningar, säger Elin Lemon.

I rapporten som ligger till grund för onsdagens förslag till beslut talas det om konsekvenser av en nedläggning för befolkningen i respektive upptagningsområde. Kort sagt har den styrande majoriteten S MP och V gått på linjen att ingen ska ha längre än sex mil eller 45 minuters restid till närmaste tandvårdsklinik. För befolkningen i Hede skulle en nedläggning av folktandvården innebära i snitt sju mil per person till befintliga kliniker, om inte en privat aktör tar över kliniken.

I dag är genomsnittsresan åtta kilometer lång.

När förslaget var uppe i regionstyrelsen för några veckor sedan reserverade sig oppositionen till förmån för ett förslag från Centerpartiet. Skjut upp beslut om nedläggning och snabbutred mobila tandvårdskliniker var huvudpunkterna även då.

Beslutet om en ny struktur för regionens folktandvård är en del av ett större besparingspaket. Nu försenas det.

– Folktandvården går med vinst i dag, det är ingen verksamhet som kostar pengar. Om vi ska ha regional utveckling måste vi satsa på landsbygden. Vi kan inte bara tänka pengar utan måste också ha ett patientfokus, säger Elin Lemon.

Många Hedebor hade säkert hoppas på ett beslut i dag som säkrade framtiden för kliniken på byn. Vad säger du till dem?

– För det första vill vi inte lägga ner någon klinik. Vi vill i stället se hur vi ska kunna förbättra tandvården i Härjedalen med en mobil tandvårdsklinik, som kanske kan komma till Lillhärdal eller andra orter, säger Elin Lemon.

Socialdemokraten Jonny Springe från Sveg var inte nöjd med återremissen.

– Det här beslutet skulle ha tagits för länge sedan. Jag har själv varit inne på tandvården och sett att det saknas tandläkare. Det här är ett bra förslag som jag är stolt över, sa han i debatten.

Annons