Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget brott plocka fönsterlav? - polisen lägger ner förundersökning

Sommaren 2015 polisanmälde skogsbolaget Holmen att stora mängder fönsterlav plockats från bolagets marker i Härjedalen. Strax före jul kom beskedet - förundersökningen läggs ner eftersom inget brott kan styrkas, det skriver tidningen Land.

Annons

Gott om mossa, fönsterlav.

Lavar och mossor omfattas inte av allemansrätten. Under sommare 2015 upptäckte skogsbolaget att stora markytor i Härjedalen, där det tidigare funnits fönsterlav, var helt kala.

Holmens personal misstänkte att plockningen var organiserad och tog kontakt med ansvariga på plats, det skriver tidningen Land. Men plockningen av fönsterlav fortsatte och då ringde bolaget på polisen.

LÄS OCKSÅ: Holmen polisanmälde mossplockning

144 lådor med fönsterlav, i folkmun ofta vitmossa, beslagtogs och samt även annan utrustning från ett företag i Härjedalen.

– Det här är en industri. Det finns lagerlokaler i området där man lagrar den fönsterlav man plockar i området, säger Maria Hedqvist, fastighetschef på Holmen skog, till Land.

Enligt tidningen finns det en dom från 1986 där det slås fast att det inte är tillåtet att plocka fönserlav i stor omfattning och till ett betydande ekonomiskt värde, utan tillstånd av markägaren.

– Den här förnsterlaven borde bli renfoder, inte användas i dekorationer runt om i Europa, säger Maria Hedqvist.

Även i somras förekom plocking av stora mängder fönsterlav i Härjedalen. Flera skogsbolag gick samman och annonserade om att de inte upplåter sin mark till plockning av fönsterlav. Ingen person togs på bar gärning under sommaren.

Nu har alltså förundersökningen lagts ner eftersom brott inte kan styrkas. Men Holmen skog tänker driva frågan vidare och begära en överprövning.

– Man får gärna plocka fönsterlav till sin egen ljusstake. Men den skövling som pågår ingår inte i allemansrätten, säger Maria Hedqvist till tidningen Land.

Annons