Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Vindkraftsbransch i gungning - bygg inte mer norr om Dalälven

/

Annons

Rabbalshede Kraft AB, som har ansökt om tillstånd till att få bygga 101 vindkraftverk på Åndberget sydväst om Lillhärdal, publicerade den femte november sin delårsrapport för tredje kvartalet 2015: 

Rabbalshedekoncernens totalresultat för Q3 var en förlust om 28,2 miljoner. För de tre första kvartalen 2015 är förlusten 8,5 miljoner. Låga el- och certifikatpriser, liksom av- och nedskrivningar anges som orsaker till koncernens dåliga lönsamhet. Förlustrisken i tecknat avtal med en vindkraftsleverantör om 63 miljoner kvarstår dessutom fortfarande i bolagets böcker.  

Bolaget säger, att de arbetar med förberedelser för en börsintroduktion och har kallat till en extra bolagsstämma den 16 november för att besluta om en nyemission. Syftet uppges vara att skapa en bättre finansiell struktur som ger en ökad flexibilitet i den fortsatta utvecklingen av bolaget. Vad detta betyder i verkligheten är inte lätt att veta. Med nuvarande bristande lönsamhet lär steget till en börsintroduktion dock vara mycket långt.

Antalet seriösa och räknekunniga investerare, som idag vill satsa nya pengar i vindkraft i Sverige, torde inte vara särskilt stort. Branschen är i rejäl gungning, vi kommer att se ett stigande antal vindkraftsägare med problem i takt med att kvartals- och årsrapporteringen tickar fram mot slutet av året. Ett särskilt öga bör hållas på kommunala energibolag, som i många fall nu går på knäna p.g.a. allt mer förlustbringande okloka vindkraftssatsningar. 

Seriösa marknadsbedömare anser, att Sverige absolut inte skall bygga mer vindkraft norr om Dalälven, då vår stamnätskapacitet inte klarar av kraven på att transportera elen söderut. Något vi kan se allt oftare skapar lägre elpriser i prisområde 1 och 2 än i område 3 och 4 i Sverige. Rabbalshedes megaprojekt på Åndberget i Lillhärdal är, även av detta skäl, mycket tveksamt om det någonsin blir utbyggt. Beslutet väntas från Miljöprövningsdelegationen i Härnösand under v. 46. 

Billy Anklew, ordförande i Föreningen för småskalig vindkraft i Lillhärdal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons