Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intresset stiger för solenergi i Härjedalen

/
  • Allt fler vill utnyttja solen för att producera egen el.
  • Greger Gustin, verksamhetschef på Fyrfasen Energi AB, märker av ett ökat intresse í Härjedalen, västra Medelpad och södra Jämtland.

I dagsläget finns det ett tiotal mikroproducenter av el som anslutit sig till Härjeåns elnät. Framför allt gäller det solenergi.
– Vi märker av ett ökat intresse, säger Greger Gustin, verksamhetschef på elbolaget Fyrfasen. 

Annons

Av bolaget Härjeåns Näts runt 27000 elnätskunder i Härjedalen, Ånge, Bräcke och Ragunda är det ett tiotal som satt upp solenergipaneler och anslutit sina anläggningar till elnätet. En försvinnande liten del kan tyckas, men intresset stiger. Det säger Greger Gustin som är verksamhetschef på elbolaget Fyrfasen Energi AB, som även det ingår i Härjeånskoncernen.

Fyrfasen har också planer på att erbjuda sina kunder solcellspaket i samarbete med någon leverantör.

– Vår ambition är att kunna erbjuda det och vi ska träffa några leverantörer och diskutera olika lösningar. Förhoppningsvis blir det av under våren. Efterfrågan ökar absolut och vi vill kunna erbjuda våra kunder fördelaktiga solenergipaket för att själva kunna producera el, säger han.

Det handlar om rätt stora investeringar, tjänar man igen dem som kund?

– Man får skilja på hårda och mjuka värden. Det är nog svårt att få ekonomi beroende lite på förutsättningar. Men emotionellt kan det vara viktigt, att känna att man producerar el själv som inte påverkar miljön. Det verkar styra de flesta jag pratat med iallafall.

Egen elproduktion ska anmälas till elnätsägaren, i Härjedalen i de allra flesta fall Härjeåns Nät, som också ordnar med anslutning mot elnätet. Elen från solcellerna används i första hand av hushållet. När mer el produceras än vad hushållet förbrukar, matas överskottet ut på elnätet. Där kan den säljas till valfritt elbolag. Exempelvis till Fyrfasen.

– Vi ser det som småskalig elproduktion, som en av många energikällor. I dag är det en väldigt liten del men många bäckar små blir ju till en å så småningom.

Hur tänker ni kring prissättningen, kring vad ni betalar för elen från de här mikroproducenterna?

– Vi går efter priset på spotmarknaden. Många större bolag betalar ett överpris men det har vi inte riktigt muskler för. Jag tror inte heller det är riktigt sunt med priser som inte är marknadsmässiga, säger Greger Gustin.

Annons