Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inventerar hotade skogar

/
  • Inga-Greta Anderssons fynd av ängsgentiana väcker uppmärksamhet och glädje.
  • Johan Moberg.
  • – Man måste ner på knä och ta fram luppen för att se vissa arter. Det har jag aldrig sett en jägmästare göra, säger Anders Delin, som visar hur man gör innan forskningsresan går in i skogen.

Forskningsresan har besökt Härjedalen för att inventera avverkningshotade skogar. Det är områden i Vemdalen, Funäsdalen och Tännäs som har fått besök av över 50 personer som på sin fritid inventerar flora och fauna i naturskogar.

Annons

– Vi vill bevara den sista biologiska mångfalden och ta tillvara på det som finns kvar, säger Carin von Köhler, som deltar i Forskningsresan.

Johan Moberg, som samordnar årets resa, berättar att de har iakttagit kungsörn, tjäder, lavskrika, tretåig hackspett, granticka och lunglav. Trots att lavskrika och tjäder är vanliga i Härjedalen är de på nedgång sett till hela riket.

Anders Delin, som startade Forskningsresan i naturvårdens utmarker och initierade föreningen Skydda skogen, är med på årets forskningsresa. Han anser att dagens skogsbruk är en stor skandal som har fått rulla på i 150 år.

– Skogsindustrin missköter sig. De hugger ner gamla skogar med stora naturvärden. Det här är ett nationellt problem som beror på politiken. Enda sättet att lösa det är en ny skogsvårdslag och att dela ut oerhört mycket pengar för inköp av reservat och nationalparker.

Forskningsresan avslutas med att upprätta listor över de arter som hittats och sprida dessa till myndigheter.

Annons