Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Irriteras över fulla sopcontainrar i Kölvallen

/

Redan på skärtorsdagen, när Jeanette Loo kom upp till sin stuga i Kölvallen, var sopcontainern full.
– I flera år har jag påpekat att kommunen borde sätta in extratömningar runt påsk, när det är mycket folk här, men ingenting händer, säger hon.

Annons

Jeanette Loo och hennes man ägnade en försvarlig del av sin semestertid åt att själv plocka rent runt containern vid Råndalsvägen i Kölvallen, mellan Hede och Råndalen. När den är full slänger folk soporna längs vägen och i skoterspåren i stället.

– Vi har plockat sopor varje dag och lagt i sopsäckar. Jag tycker inte det är ok att det ligger skräp på det här sättet. Det är ju precis i närheten av ett naturreservat också.

Containern tömde på torsdagen efter påskhelgen, enligt det ordinarie tömningsschemat. Då var den överfull och det fanns stora mängder soppåsar utanför containern som plockades upp av Herab, underentreprenören som sköter sophämtningen i västra Härjedalen på uppdrag av kommunen.

Det är kommunen som gör scheman för hur sopor hämtas, och i det här fallet, hur ofta containern i Kölvallen ska tömmas. Området har inte samma klassning som turistområdena i exempelvis Lofsdalen och Vemdalen, där det schemaläggs för extra många tömningar under turistsäsongen. Varje år ses tömningsplanerna över.

– Om vi hör att det är problem i ett område försöker vi rätta till det, säger Malin Göransson, eko- och renhållningsingenjör på Härjedalens kommun.

– Samtidigt är det inte alltid folk beter sig som vi räknat med. Det kan vara olika evenemang som drar mycket folk. Och när det är långa helger är det svårt att få till någon extratömning. Vi vet också att det är många som slänger där som egentligen inte får det, som inte betalar någon avgift. Det kan vi se på mängden sopor som inte motsvarar antalet stugor i området, säger hon.

Jeanette Loo tycker att sophämtningen borde fungera bättre:

– Vi betalar nästan 700 kronor i kvartalet för att få containern tömd, och är där ungefär tre veckor per år. Då ska vi väl inte behöva plocka soporna själva, säger hon.

Annons