Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ismassor blockerar Veman – grävskopor försöker gräva bort isen: ”Situationen är besvärlig”

Veman vid Vemdalsskalet svämmar över och hotar fastigheter i området.

Annons

Läs också: Ismassorna i Norrveman orsakar översvämningar – se kampen för att rädda husen här: ”I natt brakade det till ordentligt”

Larmet kom in strax efter klockan 10 på söndagsförmiddagen och Vemdalens räddningstjänst ryckte ut. När de kom fram kunde de se att det var Vemans vatten som lynnigt och påverkat av is svämmade över.

– Vi får lite höjda vattennivåer som hotar småstugor i området, säger Mats Kronsten, inre befäl vid Jämtlands räddningstjänstförbund.

Räddningstjänsten och ägarna till fastigheterna är på plats. Enligt Kronsten håller man just nu på med att försöka leda bort vattenmassorna till en bäck som löper parallellt med Vemån. Det gör man med en traktorgrävare.

Uppdaterat 11.45: Härjedalens kommun och länsstyrelsen har kopplats in och man försöker få dit mer resurser. Det är massor med is som lossnat.

Uppdaterat 13:37: Räddningstjänsten har avslutat sin del av insatsen och nu är det kommunen som är där med en grävare och försöker hålla isen i Veman borta.

I ett pressmeddelande skriver Härjedalens kommun att man jobbar på att få bort de ismassor som blockerar ån. Totalt är det två grävskopor på plats och fler är på väg.

– Vi försöker få tag på fler grävmaskiner. En eller två kommer under dagen, säger va-chefen i Härjedalens kommun Pär Olofsson i pressmeddelandet.

Enligt Pär Olofsson är situationen besvärlig.

– Just nu försöker vi gärva så att Veman kan flöda i sitt naturliga lopp så att det inte ska bli isfördämningar, säger han i pressmeddelandet.

Läs också: Bildextra: Galet slut på Skalet – se partyt här

Annons