Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Italienskt foto att inspireras av på Fjällmuseet

/
  • Rosa huset av Nino Monastra, och många fler av hans bilder, visas på Fjällmuseet under hela sommaren. Den 18 juli är det officiell invigning men de flesta bilder kan ses redan nu.
  • Nino Monastra.

Förfallna hus, slitna miljöer och övergivna platser, någon människa i utkanten. Bilder tagna i gryningstimmen när det finns tid för eftertanke och drömmar i en tillvaro där vi annars inte har tid att stanna upp och reflektera. Det är vad Nino Monastras bilder i utställningen "La forma della liquidità" – Likviditetens form skildrar.

Annons

Utställningen visas på Fjällmuseet till och med den 30 september. Officiell invigning sker lördag 18 juli. Då finns även fotografen Nino Monastra på plats. Fram till dess kommer utställningen att kompletteras med ytterligare en handfull bilder. 

– Jag vill visa hur en erfaren person arbetar med fotografi och jag hoppas att Nino Monastras fotografier ska inspirera. Det finns många fotointresserade som bor här och många besökare som fotograferar. Monastra fotograferar inte natur men hans fotografi har beröringspunkter med naturfotografi, säger Ola Hanneryd, chef för Fjällmuseet.

Den 79-årige Nino Monastra är verksam i Sverige sedan 1970-talet. Efter arkitektur- och konststudier i Venedig reste han till Sverige och blev kvar här. Han fortsatte studera konstvetenskap och filmvetenskap och tillbringade tre år vid Christer Strömholms ansedda fotoskola i Stockholm.

– Nino Monastra är en väldigt intressant person: Kosmopolit, politiskt intresserad och social. Hans bilder visar tillfällen och platser där vi kan återfå tid och förmåga att reflektera i en tillvaro som för många människor annars är så frenetiskt uppfylld av kortvariga intryck. Missa inte denna utställning, som dessutom har fri entré, säger Ola Hanneryd.

Annons