Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag är ett stolt CP"

/

Hon beskriver sig själv som ett starkt feministiskt CP med ett sjätte sinne för humor. Frida Myrsten är aktuell på Härjedalen Pride, där hon bland annat berättar om sin syn på livet och olika situationer hon har stött på, där samhället ser henne som en förbannad funktion.

Annons

– Det är lättare ju mer folk det är. Jag har alltid gillat att prata, speciellt om mig själv, säger Frida Myrsten om hur det är att föreläsa.

Det har blivit mycket föreläsningar på senaste tiden, så sedan försommaren har hon ett eget företag. Föreläsningen heter "Förbannade funktion" och är hopsatt för Härjedalen Pride, men det är ingen HBTQ-vinkel, utan mer om hur det är att vara utanför normen. På föreläsningen tar hon upp sina, samhällets, och andra människors funktioner, och vilka fördomar och situationer hon har stött på i sitt liv.

– Jag är ett stolt CP. Min funktion är inte bara brister, en bra funktion med min CP är att jag kan skämta om det. Jag brukar säga att jag har ett sjätte sinne, som är mitt sinne för humor. Jag älskar min egen humor, det är riktig galghumor. Jag vill att mina föreläsningar ska ha både humor och allvar, för att de som lyssnar ska vara med hela tiden, säger hon.

Hon tar upp hur hon ser på olika samhällsstrukturer.

– Tillgängligheten suger. Visst det är fint med och trevligt med kullersten men om man åker rullstol på det så får man en rejäl rövmassage, och det är jävligt opraktiskt. Toalettskyltar är något annat, om man tittar på skyltarna så är det en man, en kvinna och en rullstol. För samhället blir jag bara en rullstol, jag blir en förbannad funkis.

Annars föreläser Frida om allt möjligt i sitt liv och att det mesta kan smyga sig in i hennes föreläsningar eftersom hon gillar att prata. Mycket handlar om hennes CP och CVI som hon lever med. Men även om hennes år när hon var sjuk i anorexia. Men också om situationer där hon har känt sig kränkt av andra människor.

– Det är många som klappar mig på huvudet, och oftast är det faktiskt män. Jag hatar det, men jag brukar ryta i. Det handlar mycket om hur män ser på mig. Visst, jag är i minoritet men människor får inte sätta sig på mig för det. Många tycker synd om mig, men mitt liv är inte allvarligt, man är inte sitt funktionshinder, säger Frida.

Annons