Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan-Erik Larsson har tröttnat på stafettläkarna i Sveg

/
  • Jan-Erik Larsson framför hälsocentralen i Sveg som la över 12 miljoner kronor på stafettläkare 2015.

Inhyrda så kallade stafettläkare kostade Svegs hälsocentral drygt tolv miljoner förra året. Men för Jan-Erik Larsson, 73, har inte de miljonerna kommit till mycket nytta.
– Jag undrar vad de har för slags etik egentligen, säger han.

Annons

Det är flera incidenter under det senaste året som fått Jan-Erik Larsson i Sveg att ilskna till över hälsocentralen i Sveg. Uteblivna recept, bortglömda remisser och en vägran att skriva ut läkarintyg om sjukdom är några exempel.

– Våra politiker måste få reda på det här och göra någonting. Det är många som drabbas av detta, säger Jan-Erik Larsson som skyller mycket av det som inträffat på systemet med inhyrda läkare, stafettläkare.

– Det finns säkert en del som är bra men jag undrar vad många av dem har för slags etik egentligen? Det verkar bara gå ut på att komma hit och tjäna pengar.

Det som fick bägaren att rinna över var när Jan-Erik Larsson sökte vård för ett ömmande knä och blev röntgad på hälsocentralen i Sveg i slutet av oktober förra året.

– Den stafettläkaren skulle skriva remiss till ortopeden, skriva ut recept för värkmedicin och skriva en remiss för en annan sak. Det gick till januari utan att jag hörde något och då började jag ana oråd.

Vid tidigare remisser till sjukhuset i Östersund har han fått en bekräftelse på att remissen är mottagen, så inte denna gång.

– Jag ringde HC och en sjuksköterska kollade. Det fanns noterat av läkaren men det var inte skrivet vare sig remiss eller recept. Då blev jag förbannad.

Jan-Erik Larsson har fått en ny tid och en ny läkare men han ifrågasätter hela systemet med stafettläkare.

– Och jag tycker att våra politiker måste ta sitt ansvar för detta. Hela stafettläkarsystemet är ruttet och kostar otroliga pengar. Jag tycker att det borde lagstiftas mot detta, säger Jan Erik Larsson.

Annons