Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jojken tog Jon Henrik till andra plats i Melodifestivalen

/

Jon Henrik Fjällgren kom tvåa i Melodifestivalen. En placering han ändå är nöjd med.
– En del har varit med många gånger. Det här är min första gång. Att sedan hamna på andra plats med jojk. Det är magiskt, säger Jon Henrik.

Annons

Spänningen i pressrummet på Friends arena dog ganska snabbt på lördagskvällen, när Måns Zelmerlöv radade upp 12-poängare efter 12-poängare från den internationella juryn. Med totalt nio fullpoängare av elva möjliga stod det klart att favoriten pallade för trycket, om nu inte svenska folket skulle få för sig att rösta helt annorlunda än den internationella juryn. Det gjorde de (vi) inte. Måns fick flest röster även från tittarna och slutade totalt på 288 poäng, den hösta siffran någonsin sedan det nya systemet infördes 2002.

Jon Henrik klättrade upp på en tredje plats efter en tolvpoängare från Storbritannien i slutet av den internationella juryns röster. Han fick totalt 51 poäng med sig till tittaromröstningen. Ett röstmirakel från tittarna krävdes för att han skulle ta sig förbi Måns. Så blev det inte, men Jon Henrik tog en god andra plats med 18 procent av folkets röster.

– Det känns bra, jäkligt bra, att jag tog mig ända till andra plats, säger Jon Henrik under presskonferensen efter tävlingen.

– Jag känner att jag har vunnit, på mitt sätt, för samisk kultur, att jojken kom så högt som tvåa. Det är ju duktiga artister som är med.

Mittådalingen passade också på att lyckönska Måns Zelmerlöv som nu tar sin låt vidare till Österrike och Eurovision Song Contest i maj.

– Jag hoppas att det går bra, säger han.

Att artisten gjort ett stort intryck märks på flera sätt. Några av fansen är Leo (12) och Gabriella (8) Svensson från Alingsås, som besökte Friends på lördagskvällen med mamma Gry och pappa Anders. Både Leo och Gabriella är adopterade från samma barnhem i Colombia som Jon Henrik Fjällgren.

– Jag tyckte det var häftigt, att en same kommer från samma land som jag. Det är sällan som det händer, han bor ju långt upp i Sverige och jag långt ner i södra landet, säger Leo Svensson som tillsammans med sin syster fick autografer från sin idol.

Även Samir och Victor, som blivit favorit bland många yngre med sin "Groupie" har tagit intryck av Jon Henrik.

– Jag älskar Jon Henrik, säger Samir.

– Jon Henrik är helt underbar, jag ryser i hela kroppen när jag hör hans låtar, säger Viktor.

Skulle ni kunna tänka er att göra något liknande?

– Jag gjorde faktiskt det. Jag gick bredvid Jon Henrik i går. Han jojkade och sedan jojkade jag efter. Och han bara, du kan lite, du kan lite. Så det gick ju bra, skrattar Viktor.

Annons