Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Joni Lidberg från Bruksvallarna fick stipendium på 10000 kronor

/
  • Joni Lidberg Bruksvallarna med inramat stipendium på 10000 kronor och en stor blomsterkvast efter att han fått utmärkelsen under Jamtlis Vårmarknad, lördag den 23 maj.

Under Vårmarknaden på Jamtli, lördag den 23 maj var det premiär för utdelning av stipendium ur målarmästare Per Halvarssons minnesfond. En minnesfond för främjande av traditionellt byggnadshantverk i Jämtland och Härjedalen.

Annons

Först av alla att få detta stipendium var Joni Lidberg från Bruksvallarna. Med motiveringen: För genuint intresse och visad kunskap inom traditionellt byggnadshantverk samt även inom det krävande området antikvariska restaureringar.

Joni Lidberg utbildade sig i Järvsö och har därefter haft sin verksamhet i huvudsak i västra Härjedalen. Han både bor och har sitt företag i Flon Bruksvallarna. Huvudsakliga sysselsättningen är nytillverkning av timmerhus och lagning av gamla hus, där byte av bottenstockar är vanligt förekommande. Arbetar även med byggnadsvård, såväl ut- som invändigt, och har den antikvariska hantverkskompetens som krävs för att få arbeta med den typen av jobb.

Vintertid jobbar han för det mesta ensam i sitt företag men under högsäsongen sommartid brukar han ha ett par hantverkare anställda. Efter att Joni fått stipendiet på Jamtli ställde jag frågan vad denna utmärkelse betyder för honom personligen. Svaret jag fick var:

– Det är ju ett bevis på att det man gör har uppmärksammats. Ett absolut fullgott svar från en synligt, både tagen och lycklig Joni, innan han med inramat stipendium, med utlovade 10000 kronor, stor blomsterkvast blev fotograferad. Fyraåriga sonen Joar och övriga familjen väntande på bänkarna framför scenen på att få se diplom och blommor innan de skulle återvända hem till vardagen i Flon.

Annons