Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kämpar som Asterix och Obelix för att slippa pastorat i Härjedalen

/
  • Likt Asterix och Obelix, som håller stånd mot romarna i Gallien, kämpar flera av Härjedalens församlingar för att slippa ett pastorat. Här är det de franska skådisarna Christian Clavier och Gerard Depardieu, från filmen Asterix och Obelix möter Julius Ceasar. Frågan är om församlingarna har tillgång till samma trolldryck som Asterix?
  • – För att behålla en bra kyrka vill vi satsa på bra verksamhet och inte administration, säger Peter Nilsson, förtroendevald i Kyrkans väl i Tännäs-Ljusnedals församling.
  • – Vi känner oss helt överköra och är väldigt upprörda. Det är klantigt skött och vi har börjat undra om det här var bestämt från början, säger Britt Gruving-Fjellner förtroendevald i Hedebygdens församling för Kyrkans väl.
  • Likt Asterix och Obelix, som håller stånd mot romarna i Gallien, kämpar flera av Härjedalens församlingar för att slippa ett pastorat. Här är det Jessica och Mikael som klätt ut sig till figurerna på en spelmässa. Frågan är om församlingarna har tillgång till samma trolldryck som Asterix?

Många förtroendevalda i Härjedalen är missnöjda med stiftets beslut att slå ihop församlingarna till ett pastorat. Kyrkopolitikerna känner sig överkörda och menar att stiftet inte har förankrat beslutet lokalt och inte har velat lyssna på synpunkter från Härjedalen.

Annons

Förra veckan hade de förtroendevalda bjudit in biskopen till ett möte i Hede för att prata om sammanslagningen av de fyra församlingarna. Biskopen uteblev, istället kom domprosten Tor Frylmark och sju andra personer från stiftet, bland annat fyra representanter från stiftsstyrelsen, det organ som fattat beslutet att bilda ett pastorat i Härjedalen.

En av de som närvarade på mötet beskriver Härjedalen som seriefigurerna Asterix och Obelix nordgalliska by, där de sista fria gallerna med hjälp av en styrkedryck (och list) kämpar för att hålla stånd mot det romerska imperiet.

Britt Gruving-Fjellner, förtroendevald för det partioberoende Kyrkans väl i Hedebygdens församling och vice ordförande i kyrkorådet vill inte utesluta att det hela var uppgjort från början.

– Det enda budskap vi fick på mötet var att vi skulle anpassa oss. Vi vet inte om vi tänker göra det, men det finns troligen ingen återvändo. Det är dessutom bråttom, det ska vara klart i år, säger Britt Gruving-Fjellner.

Den nya organisationen träder i kraft den 1 januari 2017. I februari beslutade stiftsstyrelsen om den nya organisationen.

– Beslutet fattades utan att stiftet svarade på brev från oss. Däremot svarade biskopen på en insändare från en medlem i Svenska kyrkan genom en egen insändare. Den dialogen gick det bra att ha, men inte dialogen med oss, säger Britt Gruving-Fjellner.

– Sämre hantering får man leta efter, säger hon. Man kan inte heller utesluta att det finns partipolitik bakom beslutet.

Peter Nilsson, förtroendevald för Kyrkans väl i Tännäs-Ljusnedals församling, delar upplevelsen att stiftet inte har velat ha någon dialog.

– Vi har saknat dialog och beslutet saknar förankring i församlingarna, säger han.

Han ser inte att kyrkan sparar pengar med den nya organisationen.

– Om det blir ett pastorat har församlingarna kvar sina organisationer, till det läggs en ny administrationsnivå. Vi vill satsa på verksamhet, inte slösa bort pengar på administration.

Han undrar varför sammanslagningarna ska stanna på församlingsnivå.

– När vi är inne på sammanslagningar, varför stanna här, kanske alla församlingar i stiftet ska bli en. Eller finns det större vinster att göra med att slå ihop stiften. Det skulle kanske skapa mer resurser till församlingarnas verksamheter, säger Peter Nilson.

Annons