Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kingen fyllde kyrkan i Vemdalen

/
  • Torgny Kingen Karlsson bjöd på skön underhållande rockunderhållning i Vemdalens kyrka.
  • Torgny Kingen Karlsson bjöd tillsammans med dottern Alma på en alldeles utmärkt underhållning i Vemdalens kyrka.
  • Torgny Kingen Karlsson i Vemdalens kyrka.

Torgny Kingen Karlsson bjöd tillsammans med dottern Alma på en alldeles utmärkt underhållning i Vemdalens kyrka. Det var fullsatt i den gamla träkyrkan under kvällen.

Annons

Visst går det att rocka loss i en kyrka. Kingen Karlsson bjöd på ett koppel fina låtar och tillsammans med dottern Alma gjorde duon att alla besökare stortrivdes när gamla rockklassiker dammades av. Snacket mellan låtarna beskrev han som vanligt på sitt sätt och alla som inte var med när rocken gjorde sina avtryck i Härjedalen vet det nu. Åtminstone de som hade bänkat sig i Vemdalens kyrka. Och framförallt alla de som sett föreställningen "När rocken kom till Sveg" under året.

Mycket av det som han framförde i Vemdalen var hämtat från succéturnén Kingen och hans kompisar i The Uppercuts gjorde under 2014. "När rocken kom till Sveg" är en nostalgisk återblick och en musikalisk resa från 50-, 60- och 70-talen. Föreställningar gick hem så det dundrade om det och Kingen och gänget drog fullt hus, oavsett om de rockade loss i Storuman, Kungälv, Åmål eller Olofström. Totalt blev det 90 konserter i Riksteaterns regi.

– Helt otroligt. Vi hade räknat med 20-25 spelningar: Visst har det varit jäktigt men mycket roligt. Intresset var större än vad jag hade räknat med, säger Kingen.

Historierna om hur det doftade brylcreme och messmör i vardagsrummet; hur radio Luxemburg var det man skulle lyssna på om man ville hänga med känns igen oavsett om man är uppväxt i Sveg eller på något annat ställe. Den lokale bokhandlaren Söderqvist, fick ett av Sveriges första exemplar av Elvis "Heartbreak Hotel" på stenkaka. Yngve Persson köpte skivan och samlade några vänner för att lyssna på det nya från Amerika. Rocken hade kommit till Härjedalen.

Kingen menar att fenomenet kring rockrevolutionen är allmängiltigt.

– Över en miljon såg filmen och det handlade inte bara om musiken, det var jeansen och bilarna också, säger Kingen.

Han har haft ett svettigt år men påstår själv att han ska ta det lugnare 2015. Fokus ligger på att göra nya plattan klar tillsammans med Ninetone.

– En platta med både gammalt och nytt, säger Kingen.

Logrocken i Sveg ligger även det på hans prioriteringslista. Intresset för arrangemanget har ökat rejält efter succén "När rocken kom till Sveg".

– Nu gäller det att förvalta detta på rätt sätt. Den 15 augusti kör vi åter igen logrock på Gammelgården i Sveg.

En del av intäkterna vid Kingens konsert i Vemdalens kyrka gick till Stödföreningen Mö Finns.