Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kolla in Freeride Paradise – här är nya satsningen som ska locka unga till Tänndalen

/

Gamla anrika pistsystemet i Tänndalen lockar en trogen skara skidåkare varje vinter. Nu satsar man på att bli mer attraktiv för unga åkare, med ett område skräddarsytt för lössnöåkning.

Annons

Det är stilla vid de gamla Svansjöliftarna i Tänndalen. Under veckorna efter nyår fram till sportloven råder lugnet i den lilla fjällbyn.

Släpliftarna körs inte i dag. Det är för blåsigt uppe på kalfjället.

Rasmus Pettersson, som bland annat jobbar med det nyskapade Freeride Paradise, har ordnat fram skoter och skidåkare som ska visa oss området.

Han är glad att det äntligen kommit snö.

– Tidigare i vinter har vi inte kunnat göra så mycket, men nu när snön kommit har vi börjat bygga hopp, säger han.

De tidigare pistade backarna runt liftarna Lången, Poman och Fjälliften är till i år omgjorda till ett område för offpistfrälsta. "Det är bara din egen fantasi som sätter gränserna", står det på Tänndalens hemsida.

– Tänndalen är en gammal anläggning och här har man hållit på med turism länge. Vi har därför en väldigt trogen kundgrupp, med framför allt 40-talister. Tanken med den här satsningen är att vi ska bli ännu mer attraktiva för en yngre målgrupp, säger Rasmus.

Med skotrarna åker vi upp i backen för att fotografera lite skidåkning. Elias Skarfelt och William Hubbe, som till vardags jobbar i Sportshopen i Tänndalen, agerar skidmodeller. Föret är trögt, men området håller ändå vad det lovar och bjuder på hyfsad lössnöåkning den här dagen.

Elias och William är ändå inte helt nöjda.

– Det är ju hopplöst, det tar helt stopp, går inte att åka, klagar Elias.

– Det är ju ännu tidigt på säsongen, senare i vår kommer det att bli grymt här. Det är ju under vårvintern vi lever upp, säger Rasmus.

Inför den här vintern har man glesat ut skogen och gjort nya rännor i området.

– Till kommande säsonger ska vi glesa ut ännu mer, säger Rasmus.

Pistmaskinerna kommer inte de som besöker Freeride Paradise att se mycket av. Endast när området har blivit väldigt uppåkt och underlaget ordentligt ojämnt kommer man att pista. Så när pudret faller så får den som vill ha manchester leta sig till andra backar.

Rasmus är lyrisk.

– När jag var liten så var ju att bygga hopp hela grejen med skidåkning. Och det är ju tanken med det här området, att åkarna ska få göra lite som de vill.

---

Mer från Till Fjälls:

Lokalt och ekologiskt på nytt mathak i skidbacken

Krönika: Det tar tid att bli fjällvan