Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunal Härjedalen mycket kritiska mot förändringsförslaget

/

– Det kommer inte att gå att genomföra!
Ordförande för kommunal i Härjedalen, Rikard Mattsson, skräder inte orden när han för fram fackets åsikter om socialförvaltningens förändringsförslag.

Annons

– Vi har i dag ett jättehögt tryck på särskilda boenden i hela Härjedalen. Så pass att tidigare beslut om att skapa trygghetsboende, som nu dras tillbaka, inte har blivit verklighet. Det känns som att man inte riktigt tänkt klart, som att man jagar pengar. Jag tror inte att det kommer att gå att genomföra när behovet av särskilda boenden är så stort, säger han.

Rikard Mattsson ser också stora negativa konsekvenser för Kommunals medlemmar. Mer av vården ska utföras hemma hos de gamla där det ofta är en betydligt sämre arbetsmiljö än på särskilda boenden.

– Det är trångt och svårjobbat, till exempel har de äldre ofta egna låga sängar. Dessutom innebär detta på sikt betydligt färre arbetstillfällen för våra medlemmar inom avtalsområdet.

Socialförvaltningens analys är att man måste göra någonting för att få ner kostnaderna och komma ifrån ständiga underskott i budget. Är inte det rimligt?

– Jo absolut. Men det är inte så att socialförvaltningen slösar med pengar. Trenden är samma i hela Sverige, vi lever längre och kostnaderna för äldreomsorgen ökar hela tiden. Det är likadant för Härjedalen men det går inte att kräma ur mer pengar ur organisationen. Det måste till mer pengar, säger han.

Något positivt hittar kommunals ordförande i förslaget, det som handlar om att renodla hemsjukvårdens arbetsuppgifter.

– Vi har i dag undersköterskor som städar och står i kön på Ica. Väldigt kompetent personal som utför väldigt enkla arbetsuppgifter. Inget ont om att städa men det kräver inte en undersköterskeutbildning.

Det är politikerna i kommunfullmäktige som fattar det slutgiltiga beslutet om kommunens och socialförvaltningens budget för nästa år.

– Vi måste skapa debatt om vad politikerna vill. Jag tycker det här förslaget rimmar illa med kommunens vision om äkthet, närhet och livskvalitet. Vad blir det för närhet för dem i Lillhärdal som behöver särskilt boende, eller för dem i Funäsdalen som behöver trygghetsboende? Möjligen blir det närhet för dem i Sveg men det har de ju redan, säger Rikard Mattsson.

Annons