Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunal kohandel ske ge lokalt kött

/
  • Kommunen ska upphandla kor från Härjedalen för att kunna servera lokal mat på tallrikarna i skolorna och omsorgen. Korna på bilden är inte kommunala kor.

Lokalt kött på kommunens tallrikar, fler bönder, fler jobb och öppna landskap. Det är vad Härjedalens kommun ser framför sig när det blir dags för upphandling av kommunala kossor.

Annons

– Vi vill ha närproducerad mat; eleverna och de äldre ska servera kvalitetskött. För att få det upphandlar vi kor och leasar ut dem till lokala bönder, säger Panos Alepliotis, chef för samhällsbyggnadsförvaltningen, Härjedalens kommun.

Kommunen är ute efter traditionellt kött där djuren har betat på ängar och i skogar i Härjedalen. I praktiken kan det vara kor som redan finns hos en bonde i landskapet.

– Vi vill inte bara ha bra mat, vi vill även att produkterna ska skapas i kommunen, ha jobben här, komma närmare våra bönder och skapa framtidstro. På köpet får vi ett öppet landskap, säger han.

Kommunen siktar mot att ha upphandlingen klar vid årsskiftet. Samhällsbyggnadsnämnden har fattat ett enigt beslut om att ta fram upphandlingsunderlag och undersöka förutsättningarna för kommunen att ha kor utplacerade hos bönderna. Sedan ska kommunstyrelsen fatta beslut om upphandlingen ska genomföras.

Panos Alepliotis räknar med att det kostar under 200 000 kronor för tio kor och att upphandlingen därmed ligger under gränsen för offentlig upphandling.

– Men vi hoppas naturligtvis att det ska kosta mycket mindre, säger han.

Kommunen avser att upphandla runt tio djur i år. Det täcker knappt en tredjedel av behovet. Det behövs 30 nötdjur för att täcka den kommunala verksamhetens behov av kött under ett år.

– Vi ska bjuda in de lokala producenterna innan vi formulerar upphandlingen. Vi kommer att lyssna på deras önskemål, säger Panos Alepliotis.

Han säger att framöver kan det även bli aktuellt att upphandla uppfödning av grisar och lamm, odling av grönsaker och tillverkning av mejeriprodukter som upphandlas lokalt.

Panos Alepliotis anser att det inte finns några konkurrensproblem med upplägget eftersom djuren leasas ut och inte föds upp av kommunen.

– LRF ska hjälpa oss med förfrågningsunderlaget och alla kan vara med och lämna anbud. Rättvik och Orsa har liknande lösningar.

Är mat viktigt för dig?

– Om! Och det viktigaste är produktionsprocessen.

Panos Alepliotis vill att kommunen ska satsa även på annat än det som redan finns, turism, skog och el.

– Jag vill att kommunen ska prata mat, att alla ska engagera sig i vad vi och våra barn och gamla äter. Folk är kreativa, vem vet vad det här kan bli? Jag vet bara att det kan bli hur stort som helst, säger Panos Alepliotis.

 

Annons