Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunal vill bli av med karensdagen - vill ha hjälp från kommunen

/
  • Rikard Mattson tycker att kommunen borde slopa karensdagen för de som riskerar att smittas av bland annat vinterkräksjukan.
  • Gunilla Zetterström Bäcke (S) är kommunalråd i Härjedalen och drev själv fråga om slopad karensdag när hon jobbade fackligt.

Nu är tiden för vinterkräksjukan här. De som tar hand om de sjuka har en ökad risk att smittas och kommunal driver frågan att slopa karensdagen.
– För många går inte en karensdag obemärkt förbi rent ekonomiskt, säger Rikard Mattsson, ordförande för fackförbundet Kommunal i Härjedalen.

Annons

Vinterkräksjukan härjar och Kommunal vill slopa karensdagen för de som tar hand om de sjuka och som då ligger i riskzonen för att smittas.

– För att minska smittspridningen delas personalen på två, en grupp får gå till de friska och en annan till de sjuka. Det blir ett lotteri med deras ekonomi. Antingen får de gå till de som är sjuka eller de som är friska. Och 99 procent av de som går till de sjuka får vinterkräksjukan, säger Rikard Matsson, ordförande för Kommunal i Härjedalen.

– Jag tycker ju själv att det är ett bekymmer att man kan drabbas av smittsamma sjukdomar i sitt arbete. Vår personal inom verksamheterna är speciellt utsatta, säger Gunilla Zetterström Bäcke, socialdemokratiskt kommunalråd i Härjedalens kommun.

Rikard Mattsson berättar att det är mycket sjukskrivningar nu och han tror att det kommer bli värre, speciellt över helgerna. Han betonar också att många jobbar ända in i det sista om de är sjuka.

– Jag tror endast att det bidrar till att sprida smitta mer. Många går ändå på jobbet och det är ju inte bra för arbetsgivaren. För många går en karensdag inte obemärkt förbi rent ekonomiskt. De får betala med sin egen sjukskrivning, säger han.

Rikard Mattsson vill att kommunen som arbetsgivare ska driva frågan mer.

– Jag förstår ambitionen men det här, men vi kan inte besluta över det här utan det är sjuklönelagen som styr den. I kollektivavtalet kan man ge löneersättning vid smittsamma sjukdomar, för att förhindra smittspridning. Men själva karensdagen kan inte vi i kommunen rå på, säger Gunilla Zetterström Bäcke.

Rikard Mattsson däremot håller inte med.

– Jag vill helt enkelt att det inte görs ett sjukavdrag när man är hemma för smittsamma sjukdomar. Det finns andra som har det här, titta på hur de har gjort. Jag vill att politiker och tjänstemän ändrar på den här orättvisan, säger han.

Annons