Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen bryter med företagshuset Workplays i Sveg

/
  • Tomt nästan jämnt. Workplays har hyresgäster i Sveg men för det mesta gapar lokalerna på Dalagatan tomma.
  • Thony Gustafson har inget emot företaget Workplays och hoppas de blir kvar i Sveg, men vill avsluta kommunens samarbete med företaget.
  • Många ville vara med och mingla när Workplays slog upp portarna i Sveg. Sedan blev det tomt.

Mycket tyder nu på att kommunen bryter sitt avtal med företaget Workplays, om platser i företagshotellet i centrala Sveg. Ett avtal som kostar skattebetalarna 14 500 per månad.
– Vi är inte nöjda med hur det utvecklat sig, säger Thony Gustafson, näringslivschef.

Annons

Med snittar och bubbel slog portarna upp till de helt nyrenoverade lokalerna på Dalagatan 9 i början av februari tidigare i år. Företaget Workplays, som har flera företagshus runt om i Jämtland, öppnade ett liknande koncept i Sveg. Där kan småföretag hyra arbetsplatser med internet och skrivare i en öppen kontorsmiljö. Konceptet innebär också tillgång till hundratals liknade arbetsplatser i Sverige och världen.

Till skillnad från i andra kommuner hyrde även Härjedalens kommun in sig i lokalerna. Mot en summa på 14 500 kronor i månaden fick kommunen tillgång till tre arbetsplatser och Workplays lovade också att arrangera minst tio aktiviteter per år med fokus på företagande. Avtalet löpte över två år och motsvarar en summa på totalt 348 000 kronor.

Men det har inte blivit så mycket av aktiviteterna. Och huset står i stort sett tomt, sedan en lokal kommunikations- och pr-byrå, som också var den lokala kontakten för Workplays, flyttat till andra lokaler.

Och nu har kommunen tröttnat.

– Vi har ett ansvar att följa upp avtalet och nu ser vi att det inte är uppfyllt på Workplays sida. Det här är ju skattebetalarnas pengar vi hanterar och därför känns det rätt att vi lämnar det här till politikerna, så får de besluta hur vi ska göra med avtalet, säger Thony Gustafson, näringslivschef i kommunen.

Han poängterar att kommunen ser positivt på etableringen av ett företagshus i Sveg och inte har något emot själv företaget Workplays. Thony Gustafson ser gärna att de fortsätter sin verksamhet i kommunen och hoppas att de lyckas fylla företagshuset i gamla Berners med småföretag.

– Men de har inte uppfyllt sin del av avtalet gentemot kommunen och det är vi naturligtvis inte nöjda med. Vad det beror på vill jag inte spekulera i.

Det är nu upp till politikerna i kommunledningsutskottet att ta ställning till vad de vill göra med avtalet. Nästa sammanträde är i oktober.

– Men jag tror vi är ganska överens om att säga upp det, säger kommunalrådet Gunilla Zetterström Bäcke (S). Vi har ju fått löpande information hur det sett ut.

Annons