Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen går mot ett underskott på fyra miljoner - sociala begär mer pengar

Årets första kvartalsrapport för Härjedalens kommun pekar mot ett underskott på fyra miljoner kronor. Störst bidragande orsak är socialförvaltningen, vars prognos visar nästan 18 miljoner minus för i år.
Nu begär socialnämnden tilläggsanslag för att klara ekonomin.

Annons

– Det är en tuff situation, säger kommunens ekonomichef Ola Regnander.

I kvartalsrapporten fick kommunstyrelsen den första rapporten om kommunens ekonomi för 2016. Det blev ingen rolig läsning för de styrande politikerna. En dyster prognos pekar på ett underskott på fyra miljoner kronor 2016.

– Det är socialförvaltningens underskott som är störst, prognosen pekar på ett minus på nästan 18 miljoner. I övriga förvaltningar handlar det bara om små avvikelser, säger Ola Regnander, ekonomichef på Härjedalens kommun.

Socialförvaltningen går nu till kommunfullmäktige och begär ett tilläggsanslag på 17,9 miljoner kronor för i år. På måndag ska politikerna ta ställning till det, först i en extra inkallad kommunstyrelse och sedan i fullmäktige som hålls i församlingshemmet i Hede.

– Vi sa redan förra året, när tog budgeten för 2016, och fattade beslut om ett stort omställningsarbete, att socialnämnden kommer att visa röda siffror under det här arbetet, säger ordförande Anna-Lena Anderson (S).

Omställningsarbetet går i korthet ut på att minska antalet platser för äldre på särskilda boenden, att göra om flera särskilda boenden till seniorlägenheter och att fler äldre, med anpassad hjälp, ska kunna bo hemma längre i sina egna lägenheter.

– Det tar tid att avveckla boenden. Vi har med människor att göra och det är en succesiv omvandling. Men om vi inte gör det här kommer kostnaderna att bli ännu högre i framtiden, säger hon.

Anna-Lena Andersson (S) är socialnämndens ordförande i Härjedalen.

Under processen, som beräknas ta tre år, har socialförvaltningen kostnader både för de särskilda boenden som finns kvar och för hemtjänsten.

– Det är inte så att vi inte gör någonting. Omställningsarbetet är full gång och kommer att ge resultat. Det handlar om ha rätt person på rätt plats och kunna ge en omsorg med hög kvalitet, säger Anna-Lena Andersson.

Årets underskott beror också på att förvaltningen gick back redan förra året. Anna-Lena Andersson anger fler orsaker till att kostnaderna dragit iväg.

– Redan förra året såg vi att antalet insatstimmar började öka. Från mars i fjol till mars i år har de stigit så mycket att de motsvarar 19 årsarbetare. Det är en radikal skillnad, en kostnadsökning på runt åtta miljoner, säger hon.

Men tog ni inte höjd för det när ni la årets budget?

– Budgetarbetet började redan i våras i fjol. Då kunde vi inte förutse att insatstimmarna skulle öka så mycket som de gjort, säger Anna-Lena Andersson.

Förutom att äska mer pengar hos fullmäktige manar också socialnämnden sina verksamheter till "stor restriktivitet och återhållsamhet". Socialförvaltningen får i uppdrag att se över bland annat personalplanering, scheman och bemanningstäthet.

Läs mer: Kommunal mycket kritiska mot omställningsförslaget

Men även andra förvaltningar kan påverkas av underskottet i sociala, som ser ut att påverka hela kommunens resultat, om prognosen håller i sig.

– Det kan givetvis få effekt även för vad andra förvaltningar kan göra, säger Ola Regnander, ekonomichef.

Annons