Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen kan tvingas betala vite

/
  • Kommunen har nu till den 12 augusti på sig att skicka in synpunkter och eventuella åtgärder till arbetsmiljöverket.
  • Anna-Lena Andersson (S), ordförande i socialnämnden.

Hur ska kommunen rätta till arbetsmiljön inom hemtjänsten? Det vill arbetsmiljöverket nu ha svar på.

Annons

– Det är ingen tvekan o att det här måste lösas, säger Anna-Lena Andersson (S), ordförande i socialnämnden.

Arbetsmiljöverket har skickat ut en underrättelse som gör det möjligt för kommunen att skicka in synpunkter i frågan om arbetsmiljön på hemvården i Sveg.

– Vi ger dem tid att svara, om de skickar in att de är beredda att vidta åtgärder så kan de slippa ett föreläggande, säger Leif Söderqvist, arbetsmiljöinspektör.

De har fram tills den 12 augusti på sig att skicka in synpunkter. Om inte kommunen vidtar åtgärder nu så kommer ett beslut om krav att ställas på dem.

– De kan också tvingas betala ett vite i så fall. Samtidigt är det inget som man kan köpa sig ur, utan då hotar vi med nya viten tills det är åtgärdat, men det är sällan det går så långt, säger Leif Söderqvist.

– Det här är ingenting som vi lägger åt sidan. Man jobbar på tjänstemannanivå med att skicka in synpunkter, så det är något som vi absolut kommer att göra, säger Anna-Lena Andersson.

I underrättelsen från arbetsmiljöverket beskrivs situationen som ohållbar. De anställda känner oro för jobbet på fritiden och att stressen har gjort att bland annat dieselbilar har tankats med bensin.

– Det är ingen tvekan om att det här måste lösas, alla måste ha en bra arbetsmiljö. Sedan får man jobba på kortare sikt och längre sikt för att skapa bättre förutsättningar. Till exempel så behövs det en handlingsplan över vad som behöver göras, säger Anna-Lena Andersson.

Annons