Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen shoppar loss på Ikea utan avtal

/
  • Karin Bromée, Hede möbler, beklagar att kommunen inte väljer det lokala alternativet och inte inser värdet av att handla i en lokal butik.
  • Ikeas maskroslampor är populära. Under förra året och hittills i år har kommunen köpt arton stycken.

Härjedalens kommun handlade för närmare 200 000 kronor på Ikea förra året trots att kommunen inte har avtal med den butikskedjan. I praktiken är det pengar som andra butiker går miste om, till exempel Hede möbler som kommunen har avtal med.

Annons

Hos Hede möbler har kommunen handlat för 410 000 kronor fördelat på 68 köptillfällen under förra året.

– Det är beklagligt att en kommun inte väljer det lokala alternativet, som dessutom i detta fall är en avtalsleverantör. De borde veta värdet av att handla av företag i kommunen, säger Karin Bromée, butikschef för Hede möbler.

Inköpen på Ikea är gjorda med rekvisition och affärskort via dator eller telefon. Några av inköpen är gjorda genom besök i varuhusen i Sundsvall, Uppsala, Borlänge och Karlstad. Fraktkostnaden för inköpen hos Ikea är runt 13 000 kr. Hade köpen skett i en butik som kommunen har avtal med hade frakten varit gratis.

Det kommunen har köpt på Ikea är många olika varor. Det handlar om sängar, skrivbord och annan heminredning, det är köksredskap, lampor, leksaker, vinglas och ljus med och utan doft.

I Härjedalens kommuns upphandlingspolicy står att kommunen ska ta hänsyn till små och medelstora företag: "En tydlig ambition … att små och medelstora företag ska ha möjlighet att delta som leverantörer. Dessa företag kan ha fördelar som kommunerna ska försöka ta till vara."

I upphandlingspolicyn finns ett särskilt kapitel om avtalstrohet. Där anges att en förutsättning för att uppnå goda effekter "är att kommunerna nyttjar de avtal som tecknats. Hög avtalstrohet är nödvändig och skapar förutsättningar för att uppnå förmånliga affärsvillkor."

Att handla av någon annan än dem som kommunen har avtal med kan vara avtalsbrott.

– Grunden är att om man har ett avtal med en leverantör ska det gälla, säger Fredric Kilander, upphandlingschef för det kommungemensamma upphandlingskontoret i länet.

Han säger att det kan finnas undantag men då ska de motiveras.

– Vi kommer inte att gå vidare med någon anmälan eftersom vi värnar om alla våra kunder, stora som små. Jag hoppas att denna granskning ger dem en tankeställare, säger Karin Bromée, vid Hede möbler.

Annons