Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen utreder var maten ska lagas - endast tre kök kvar ett förslag

/
  • – Jag tycker att det är för mycket gummihandskar och för lite upplevelser när vi pratar mat, säger Anders Häggkvist (C).

All kommunal mat lagas i Hede, Funäsdalen och Sveg. Det är ett av de förslag som Härjedalens kommun utreder när det gäller mat till kommunens verksamheter. Förslaget presenteras i april.

Annons

Det är kostchefen Klaus Dudenhöfer som ser över vilka olika alternativ det finns när det gäller var mat till äldreomsorgen, skolor och barnomsorg ska lagas.

Han utreder tre alternativ. Ett är att det fortsätter att se ut som det gör idag med femton tillagningskök och tio mottagningskök spridda över hela kommunen, ett annat alternativ är tre stora tillagningskök på olika orter. Det tredje alternativet är många olika tillagningskök i varje samhälle.

– Idag vet jag inte vilket jag kommer att förorda. Jag räknar, jag är inte klar än, säger Klaus Dudenhöfer. Det jag vet är att vi har många gamla och slitna kök.

Han säger att matkvalitet och säkerhet är viktiga delar. Det handlar om grader för varmhållning och hur kallt det ska vara när det är kylvaror. Klaus Dudenhöfer understryker att en stor del av det kött som serveras i skolorna och barnomsorgen är av svenskt ursprung. 

– Jag gillar närodlat och kravmärkt, säger Klaus Dudenhöfer.

Centerpartiets Anders Häggkvist är engagerad i matfrågan. Han anser att maten så långt det är möjligt ska lagas på skolor och äldreboenden och är kritisk till de riktlinjer som finns för mat.

– De riktlinjer som finns är inte aldrig skräddarsydda för landsbygden, konstaterar Ander Häggkvist.

Han tycker att det är viktigt med hemlagad mat och menar att matdebatten alltför ofta blir för teknisk.

– Jag tycker att det är för mycket gummihandskar och för lite upplevelser när vi pratar mat, säger Anders Häggkvist.

Annons