Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunens ekonomichef: "Det är viktigt att vi håller ord och följer avtalen"

/
  • – Det räcker inte med att predika. Enda sättet att få verksamheterna att använda avtalen är regelbundna kontroller, säger kommunens tidigare upphandlingssamordnare Barbro Långström.
  • – Jag vet inte vad alla värmeljus används till, jag har bara sett värmeljus i samband med personalmöten, säger Carina Nilsson chef för förvaltningen för fritid, bildning och kultur, den förvaltning som handlat mest på Ikea.

Kommunens ekonomichef Ola Regnander säger att avtal ska följas och att inköp i första hand ska göras hos de butiker som kommunen har avtal med.

Annons

– Principen är att vi ska följa avtalen så att vi får bättre priser. Avtal ska alltid vara förstahandsvalet, säger Härjedalens kommuns ekonomichef Ola Regnander.

Han är medveten om att det kan finns varor som är billigare på Ikea än i avtalen men påpekar flera gånger att de varor som det finns avtal för ska kommunen köpa inom avtalen. Kommunen har inte avtal för alla saker som, till exempel saknas avtal för blommor och strykbrädor.

 Är det avtalsbrott att handla utanför avtalen?

– Det är svårt att säga, men det är viktigt att vi håller ord och följer avtalen.

Vad tycker du om att man på arbetstid åker till Ikea för att handla?

– Vi ska försöka tillämpa avtalen, då blir det inget resande utan man beställer i en databas och får varorna levererade till arbetsplatsen. I de flesta fall ska man inte behöva gå till en affär.

Har ni informerat tillräcklig om hur inköp ska göras?

– Sådant här måste vi informera om kontinuerligt.

Förvaltningen för fritid, bildning och kultur är den förvaltning som har handlat mest på Ikea. Där är Carina Nilsson chef.

– Självklart är det inte bra att vi inte följer gällande avtal och regler. Men jag kan också förstå att de har kringgått reglerna för att få ut så mycket som möjlig så att de kan köpa läromedel för pengarna. Men vi måste  skärpa oss och bli bättre, säger Carin Nilsson.

I övrigt kan hon inte kommentera de enskilda inköpen eller fakturorna.

Kommunens tidigare upphandlingssamordnare Barbro Långström poängterar att kommunens olika delar gör enligt eget huvud, det ledningen kan göra är att informera om vad som gäller.

– Vi har informerat. Enda sättet att få verksamheterna att använda avtalen är regelbundna kontroller, det räcker inte med att predika. Det är ett problem som alla stora organisationer lever med, säger Barbro Långström. 

Hon tycker att det är bekymmersamt att avtalen inte följs.

– Vid nästa upphandling kan vi få sämre pris eftersom vi inte är trovärdiga kunder, marknaden kan anse att vi inte håller avtal. Man kan också undra vad det kostar organisationen att resa till Ikea och handla, säger Barbro Långström.

Annons