Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsten göder mångfald

/
  • Fjorton personer har deltagit i projektet. Här träffas Håkan Hammar och Ster Hesso.
  • Jenny Hansen hade intressanta diskussioner med Arek Nazaret.
  • Bodil Halvarsson, Magdalena Nordquist och Efrata Temnewo vid en träff i Hede
  • Mötena har ägt rum i Korpens lokaler i Hede

Bybor och nyanlända i Hede har under våren och sommaren samlats i ett intressant projekt. Konstgödning är ett konst- och kulturprojekt där nio konstnärer har arbetat med sina egna projekt i varsin kommun i länet.

Annons

I Härjedalens kommun är det Bodil Halvarsson som hållit i projektet. Bodil är konstnär, utbildad på Hovedskous Målarskola i Göteborg och på Statens Kunstakademi i Oslo. Hon har haft flera separatutställningar i både Norge och Sverige. Inom projekten finns utrymme för allt från bildkonst, berättande, skogsprojekt, musikhappenings, byhistoria utifrån genusperspektiv, sökande efter det okända, mobila kulturskatter, integration av nyanlända, ortsbornas graffitibudskap till förbipasserande.

– Man kunde söka med sin projektidé och projekten är sinsemellan väldigt olika, berättar Bodil Halvarsson.

Hon valde att arbeta tillsammans med infödda Hedebor och nyanlända Hedebor. En infödd och en nyanländ har suttit tillsammans och berättat och målat, ritat och format i lera. Fjorton personer har deltagit. De har haft några teman att utgå ifrån men berättandet har varit helt fritt.

Temat har inriktats på integration där frågeställningen har varit att man ska berätta om en människa, en sak, eller en plats som har varit viktiga för individen. Träffarna har varit parvis och medan den ene har berättat har den andre målat eller ritat sin upplevelse av den andres berättelse. Genom samarbete och besök SFI (Svenska för Invandrare) i Hede har Bodil lärt känna elever och lärare där.

– De som stannat och de som gett sig av möts, delar sina minnen och gestaltar varandras berättelser. Det har varit många intressanta möten, säger Bodil Halvarsson.

Konstgödning är ett samarbete mellan KajRolKulTur, ABF Jämtland och Länskulturen i Jämtlands län, det ska utvärderas i samarbete med Mittuniversitetet och sponsras med drygt en miljon kronor av Postkodlotteriet.

Annons