Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kontrakt med företag ska ge bättre näringslivsklimat

/
  • Annika Myhr, näringslivsutvecklare vid Härjedalens kommun, menar att det blir lättare att sätta delmål och att utvärdera kommunens arbete för ett bättre företagarklimat genom Härjedalskontraktet.
  • Annika Myhr, näringslivsutvecklare vid Härjedalens kommun och projektledare för Härjedalskontraktet, menar att det blir lättare att sätta delmål och att utvärdera kommunens arbete för ett bättre företagarklimat genom Härjedalskontraktet.
  • Kommunens näringslivschef går igenom en av punkterna i kontraktet.
  • Konsulterna Åke Persson och Anders Blomquist har jobbat med att ta fram Härjedalskontraktet, tillsammans med Annika Myhr.
  • Perra Jönsson, potatisodlare i Byvallen, skrev också under. En av punkterna i kontraktet handlar om hur kommunen kan göra det lättare för lokala företagare att få sälja sina produkter till kommunen.

På torsdagen presenterades Härjedalskontraktet. Kommunen har träffar på tre orter, Sveg, Hede och Funäsdalen. Där erbjuds företagare att skriva under kontraktet som ska föra kommunen framåt tillsammans med näringslivet.
– Jag tycker det verkar jättebra, säger Helena Hagberg, florist i Sveg, som var den första att skriva på.

Annons

– Vi behöver arbeta tillsammans, ha teamwork, så att kommunen växer, säger hon.

Vad tycker du själv om näringslivsklimatet i kommunen?

– Det är väl bra, men det kan bli bättre. Framför allt när det gäller kommunikation, säger Helena Hagberg som driver blomsterbutik i Sveg.

Tillsammans med ett trettiotal andra företagare deltog hon i frukostmötet i Sveg, där Härjedalskontraktet för första gången presenterades. Därefter gick resan till Hede för lunchträff med företagare och sedan vidare till Funäsdalen för middagssittning. En hektisk dag för kommunledningen när de tillsammans med näringslivskontorets personal for ut på turné för att träffa företagare för att presentera och signera Härjedalskontraktet tillsammans med dessa.

– Under många år har vi hamnat långt ner på Svenskt Näringslivs ranking där kommunernas näringslivsklimat mäts. Vi har haft många träffar med våra företagare och försökt förbättra detta men det har inte riktigt lyckats. Nu har kommunens representanter, allt från politiker till förvaltningar, inlett ett ambitiöst förändringsarbete och för att få det mätbart så har 30 punkter inom fyra områden tagits fram, berättar Annika Myhr, näringslivsutvecklare och projektledare för Härjedalskontraktet.

Ett mätbart mål med arbetet är att varje år klättra på rankningen, där kommunen kom på 271 plats i fjol.

– Mitt mål är att vi ska blir den bästa företagskommunen och att vi ska öka antalet invånare, sa kommunalrådet Gunilla Zetterström Bäcke (S) till de samlade företagarna på Folkets Hus i Sveg

De fyra områden som Härjedalskontraktet berör har döpts till service, dialog, bollsinne och ständig förbättring.

– Åtgärderna i kontraktet svarar i nästan samtliga fall mot konkreta synpunkter, krav och önskemål som lyfts fram av företagen i kommunen, berättar Annika Myhr

– Med Härjedalskontraktet och de förbättringar det utlovar ska företagen i kommunen verkligen känna skillnad. Det ska märkas i kontakter, attityder, ambitioner när det gäller att underlätta för företagande i Härjedalen, säger Annika Myhr.

Totalt innehåller Härjedalskontraktet 33 punkter, en av dessa är gemensam och det är själva upprättandet med signering, sedan kommer 29 punkter där kommunen tar på sig att vara på tårna och företagsvänliga. Avslutningsvis kommer tre punkter med åtaganden för företagen, dessa är att delta i undersökningar, svara på enkäter och att lämna synpunkter direkt till kommunen i stället för att prata om kommunen det gäller eventuella åsikter.

– Det här känns oerhört bra, nu är vi i gång och har flera konkreta förslag att jobba vidare med, säger kommunens näringslivschef, Thony Gustafson.

Annons