Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krav på miljonbelopp efter kulturstölder

/
  • Den danska polisen hittade ett flertal kartonger med kulturföremål i förråd i Köpenhamn.
  • Gamla vapen fanns i förrådet där den danska polisen gjorde ett tillslag.
  • Flera äldre nycklar finns bland de beslagtagna föremålen.
  • Bland stöldgodset fanns flera föremål i trä.

I dag startar rättegången mot den man som misstänks för omfattande stölder av kulturföremål.

Annons

Rättegången hålls i Norrköpings tingsrätt och väntas pågå i fem dagar. Mannen är åtalad på flera punkter och ett av inbrotten har skett på Ytterhogdals hembygdsförening, Härjedalens kommun. Han anklagas även för inbrott i fem svenska kyrkor där ovärderliga medeltida föremål stulits.

Den åtalade krävs nu på stora belopp i skadestånd från försäkringsbolag och drabbade gårdar och kyrkor. Totalt handlar det om nära 2,8 miljoner kronor. I summan ingår även krav från staten efter att han ska ha sålt en del föremål vidare för tiotusentals kronor.

Arbetet med att återföra föremålen till gårdarna och kyrkorna pågår.

Mannen, som är i 60-årsåldern och spansk medborgare, greps i april på den spanska ön Teneriffa. Vid tillslag i hans bostad på ön och i förråd i Danmark hittades mängder av stulna föremål.

Läs här hur spanska medier rapporterade om kyrktjuven.

Mannen nekar till brott. Bland åklagarens bevisning finns utdrag från hans bankkort som ska visa att han befann sig på Preem i Färila i september 2011. Han ska också ha hyrt boende i Ljusdals kommun samma höst. En undersökning av hans GPS visar att den har loggats in i Forsa, Hassela, Ytterhogdal och Färila.

År 2006 dömdes samme man till sex års fängelse för stölder från flera norrländska kyrkor, bland annat Forsa kyrka, Enångers gamla kyrka och Norrbo kyrka.

Han kommer nu även att ställas inför rätta för att ha återvänt till Sverige trots att han utvisats på livstid.

Annons