Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver bättre rutiner på HVB-hem i Härjedalen

Efter inspektioner från flera HVB-hem för ensamkommande ungdomar kräver nu IVO bättre rutiner för inskrivning. Myndigheten anser också att lokalerna i flera fall brister i säkerhet och kvalitet men ställer inte några krav på ändringar i de fallen.

Annons

IVO gjorde en inspektion av flera HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn och  i våras.

– Du känner säkert till att den här verksamheten vuxit väldigt snabbt. Vi jobbar kontinuerligt för att få bättre rutiner och höja kvaliten. Nu tar vi till oss kritiken från IVO och arbetar för att förbättra verksamheten, säger Anda Embretzen, tillförordnad chef på Individ och familjeomsorgen inom Socialförvaltningen i Härjedalen.

Det är framför allt rutinerna kring inskrivning och utskrivning av ungdomar som inte fungerat som de ska. Vid två av tre inspekterade HVB-hem fann tjänstemännen från IVO (Inspektionen för vår och omsorg) att personal och arbetsledning var osäkra om vem som fattar beslut i de frågorna.

Kommunen har i ett senare förtydligande skrivit att det är enhetschefen som är ansvarig och IVO ställer kravet att all personal på HVB-hemmen ska ha den kunskapen.

Inom kort kommer kommunens verksamhet kring ensamkommande flyktingbarn och ungdomar lyftas ut från Individ och familjeomsorgen (IFO) och bilda en egen avdelning. Det beslutet fattade socialnämnden på sitt senaste sammanträde tidigare i juli.

– Syftet är att skapa en tydligare struktur och ansvarsfördelning. Det handlar också om att personalen ska få bättre arbetsmiljö och närmare till sin arbetsledning. I dag är det chefen för IFO som är chef för alla HVB-hem, det blir en orimlig situation, säger Anda Embretzen.

Inspektionen för vård och omsorg har också synpunkter på lokalerna på två HVB-hem. Det handlar dels om att personallägenheten i ett HVB-hem ligger på ett annat våningsplan än ungdomarnas lägenheter, dels om att flera ungdomar delar rum på några av hemmen i Härjedalen.

Det "lever inte upp till kravet på god säkerhet och kvalitet" för de boende enligt IVO som inte ställer några krav på kommunen i de frågorna men lovar att återkomma.

Dela rum är inte ok enligt IVO.

I övrigt verkar de ungdomar som IVO talat med nöjda och känner sig trygga på boendena som inspekterats och personalen anser att bemanningen är tillräcklig.

– Vi gör en individuell bedömning i varje enskilt fall, om en ungdom kan bo tillsammans med någon annan. Det är ungefär som med syskon i ett hem där man ser om några kan bo tillsammans eller inte. Vi försöker se varje individ, säger Anda Embretzon.

Så när det gäller att ungdomar delar rum och att det är en brist i kvalitet och säkerhet, där är ni oeniga med IVO?

– Jag kan inte svara på det eftersom jag inte är insatt i varje enskilt fall.

Annons