Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturbuss till Vemdalen

/
  • Kulturbussen Filmrullen besökte Vemdalen. Det är andra gången och det är riktigt roligt att intresset är så stort, säger Sara Norlin,
  • Robert Singleton hjälper Leonard Malmgren att fixa till sin animerade film.
  • Intresset var stort när Kulturbussen kom till byn. Det är kul att lära sig mer om film och foto, säger Johannes Myhr, Emone Tjärnås, Stina Olsson och Lave Rosén.

Med teknisk film- och fotoutrustning ska Kulturbussen ge unga möjligheten att utveckla sitt digitala skapande. Förra tisdagen rullade den in i Vemdalen där många engagerade ungdomar väntade.

Annons

– Det är andra gången i Vemdalen och det är riktigt roligt att intresset är så stort, säger Sara Norlin som tillsammans med Robert Singleton besökte byn.

Turen går till länets samtliga kommuner. Rissna, Vemdalen, Hoverberg, Hallen, Hammarstrand, Hoting och Lit är byarna som finns med.

– Vi vill nå unga mellan 12 och 25 år i glesbygd. Bussen har en bestämd rutt och kommer en gång i månaden, vi besöker lokala mötesplatser som bygdegårdar, biografer och Folkets hus, säger Sara Norlin.

Kulturbussen är en rullande plattform för unga som vill utveckla sitt digitala skapande genom film och foto, samtidigt som de lär sig att hantera och kritiskt granska nya medier och uttryck.

– Vi har med teknikutrustning och resurser. Vi hjälper till att alla kommer i gång och kan testa att göra filmer och fotografera, säger Robert Singleton.

Tanken är att projektet ska omfatta minst 500 ungdomar under en treårsperiod. Målet är att de aktiviteter som dras igång genom projektet ska blomstra och fortsätta som studiecirklar i Sensus och bygdegårdarnas/biografföreningarnas regi.

– Vi vill hitta mentorer på varje ort som ska kunna hjälpa till. På så vis kan projektet leva vidare, säger Sara Norlin.

Bland ungdomarna i Vemdalen fanns Leonard Malmgren, 12 år. Han visade att med modellera, limpistol, kamera och en dator kan göra en egen animerad film.

– Riktigt kul. Jag lärde mig grunderna förra gången Filmbussen var här och det är inte så svårt som jag först trodde.

Kvartetten Johannes Myhr, Emone Tjärnås, Stina Olsson och Lave Rosén lånade snabbt en kamera med stativ och gav sig ut på byn.

– Det är kul att fota, och det är ganska enkelt. Men det gäller att de ska bli bra också, sa Stina Olsson.

Annons