Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägre sjuktal första kvartalet

/

Härjedalens kommuns personalavdelning ser en ljusning när det gäller sjuktalen. Siffrorna som varit stigande under de senaste åren kan ha vänt nedåt.
– Vi hoppas på att komma under fem procent för 2015, säger hr-konsulten Anna Gustafzon.

Annons

Som TH berättade har kommunanställdas sjukfrånvaro ökat under de senaste åren. I årsredovisningen för 2014 så uppgick sjuktalet till 5,51 procent.

– Med den siffran är vi bäst i länet. Åre ligger ungefär lika som oss och gör vi jämförelsen med landets alla kommuner ligger vi på plats 26 av 290 kommuner, berättar Anna Gustafzon som ändå menar att det inte går att nöja sig med det.

Ett arbete för att få till en förbättring sker kontinuerligt. Något som Anna Gustafzon tror mycket på är en utbildning av kommunens chefer.

– Vi kommer att skapa ett enhetligt förhållningssätt och en kommungemensam standard för hur vi vill se på chefs- och ledarrollen samt skapa förutsättningar för att vi ska få trygga och kompetenta chefer och ledare, förklarar Gustafzon.

Att cheferna har en stor betydelse är Gustafzon övertygad om.

– Det är svårt att säga exakt vad ökningen av sjuktalen berott på senaste åren men det har varit en stor omsättning på chefer inom kommunens verksamhet och det är en bidragande orsak, fastslår Anna Gustafzon.

Ett annat arbete som pågår för att förbättra talen är en översyn av det arbetssätt kommunen har när det gäller rehabilitering.

– En sak vi tittar på är om vi kan använda de pengar vi lägger på kontinuerliga hälsoundersökningar på ett bättre sätt.

Under första kvartalet 2015 har resultatet förbättrats. Första kvartalet brukar normalt sett vara det som har det högsta sjuktalet.

– Jag tycker att det ser bra ut och håller det i sig så kommer vi under fem procent igen vilket får ses som ett delmål, säger Anna Gustafzon.

Annons