Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länets sämsta företagsklimat finns i Härjedalen

Det blev åter en bottenplacering för Härjedalens kommun i Svenskt näringslivs rankning av företagsklimatet. 270 är i princip samma placering som sedan 2013.
– Vi tar rankningen på yttersta allvar, säger Mikael Holmström, näringslivsutvecklare på kommunen.

Annons

Medborgarhuset i Sveg.

Härjedalens kommun har nu sämst företagsklimat i länet, enligt Svenskt näringslivs rankning. Ragunda klättrade förbi i undersökningen som dels bygger på enkäter till företag i kommunerna, dels på faktorer som exempelvis kommunalskatt, nyföretagsamhet och andel i arbete.

Undersökningen spretar något vad det gäller kommunen. Av enkätsvaren går det att läsa ut att attityden mot företagande från skola, politiker och tjänstemän har blivit sämre. Det gäller även punkten konkurrens från kommunen, där resultatet har sjunkit med 51 enheter jämfört med förra årets rankning.

– Det behövs en helt ny inställning både när det gäller näringslivsklimatet och näringslivspolitiken, kommenterar Victor Ericsson, moderat kommunalråd i Härjedalen.

– Smidigt är ett nyckelord, mycket av näringslivet handlar om planer, bygglov och tillstånd. Visst är det så att regelverket måste följas men det måste gå att hantera mer smidigt, på ett servicevänligt sätt. Det måste gå att mötas på halva vägen.

De "fasta" faktorerna pekar lite åt andra hållet. De bygger bland annat på statistik från Statistiska centralbyrån och pekar på att saker som nyföretagande och andel i arbete blivit bättre.

Kommunen har två egna enkäter ute till företagen. En handlar om vilka varor och tjänster som lokala företag kan erbjuda kommunen vid kommande upphandlingar, den andra om hur det lokala näringslivet tycker att kommunen bör kommunicera med företagen. Mycket i kommunens näringslivsarbete handlar också om Härjedalskontraktet - den överenskommelse som sjösattes för något år sedan där kommunen lovade arbeta för ett bättre näringslivsklimat.

– Vi har fått tydliga signaler om vad vi behöver förbättra för att kunna klättra i rankningen, säger Mikael Holmström, näringlivsutvecklare på kommunen.

Vad är det mer specifikt?

– Vi har ju gjort en del redan, som när det gäller handläggningstider. Det pågår ett arbete om ett näringslivsråd och vi ordnar företagarträffar kring intressanta teman. Vi jobbar på med alla punkter i Härjedalskontraktet, säger han.

– Alla punkter för ett bättre näringslivsklimat ingår egentligen i Härjedalskontraktet. Det är en överenskommelse som vi förbundit att följa. Antingen gör vi något av den eller så river vi den, och vi tror mer på att göra något, säger Victor Ericsson.

Så rankas kommunerna i länet:

(förändring jämfört med 2015)

Krokom: 129 (+5)

Östersund: 131 (+21)

Åre: 146 (+2)

Berg: 164 (+5)

Strömsund: 236 (+2)

Bräcke: 251 (-56)

Ragunda: 268 (+13)

Härjedalen 270 (+-0)

Annons