Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långåspruten har bytt skepnad

/
  • Vattnet sprutar numera ut från de fyra avluftningshålen istället för det stora schaktet till höger
  • Långåspruten ser numera annorlunda ut. En våldsam vattenkaskad har blivit fyra mindre
  • Långåspruten har under åren lockat många som vill se skådespelet
  • Långåspruten som den var tidigare.

Den spektakulära kraftiga vattenkaskaden mellan Långå kraftverk och Grundsjön har varit ett säkert vårtecken, men nu har Fortums gejser bytt skepnad. Ett kraftigt vattensprut har blivit fyra, men mindre.

Annons

I Sverige finns väl inga naturliga gejsrar, men utanför Långå har fenomenet under årtionden kunnat beskådas ändå. Varje vår har många sökt sig till "Långåspruten" för att se vattenkaskaden som med kraft skjuter upp mot himmeln.

Vid höga vattenflöden och i kombination med låga nivåer vid Lossen och Grundsjön, i samband med snösmältning i april och maj, går vatten till sjöarna via tunnlar. Med vattnet dras luft ner via schakten till tilloppstunnlarna. Luften komprimeras i sin tur nere i tunnlarna och kan vid stor luftinströmning resultera i ett gejserliknande fenomen där vatten trycks tillbaka upp genom schakten med stor kraft. Vattenkaskaderna kan bli uppåt 100 meter höga. Men nu blir det mindre sprut, men fler. I dag kommer det vatten mot skyn från de nya avluftninsghålen. Mindre vattenshow för alla besökare således.

– Orsaken till att vi gjort detta är att risken fanns att schaktet vid Rändån skulle rasa. Det i sin tur skulle innebära att tunneln kunnat ha blivit blockerad, säger Alf Eriksson vid Fortum.