Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen i Jämtland överklagar lodjursbeslut

I slutet av november beslutade Länsstyrelsen i Jämtland om förebyggande skyddsjakt på åtta lodjur. Den 5 december upphävde Förvaltningsrätten i Luleå beslutet. Nu överklagar Länsstyrelsen Förvaltningsrättens beslut.

Annons

Det var den 20 november som Länsstyrelsen tog beslut om skyddsjakt av åtta lodjur i södra delen av Härjedalen samt norra och östra delarna av Jämtland. Anledningen var att lodjuren jagar mycket ren under vinterbetessäsongen, vilket innebär stora skador på rennäringen. Förvaltningsrätten i Luleå, som upphävde beslutet, menar att Länsstyrelsen inte beskrivit vilka skador lodjuren orsakar rennäringen tillräckligt väl.

Foto: Heiko Junge / TT

– Vi kan se av förvaltningsrättsdomen att vi har olika uppfattningar. Vi kommer därför att överklaga domen för att få beslutet prövat av Kammarrätten, skriver Henrik Hansson, chef för viltfunktionen, i ett pressmeddelande.

– Det är bra för alla parter att frågor som gäller skyddsjaktsbeslut prövas av domstolarna så att förvaltningen blir mer förutsägbar, fortsätter han.

Johan Nyqvist, rovdjursförvaltare på Länsstyrelsen, menar att vinterbetesområdena är de områden där lodjuren gör mest skada.

– Det finns gott om andra områden i länet där lodjuren istället kan öka. I och med att vi nu har mycket lodjur i länet anser vi att vi kan minska stammen där den gör mest skada, skriver han i ett pressmeddelande.

Mer läsning om jakt:

Petter Bergner: Låt inte extremister diktera villkoren för rovdjursjakten

Skyddsjakt på järv stoppad i länet

Rovdjursföreningen överklagar beslut om vargjakt

Bonde söker fru-Joacim är på jakt i Jämtland

Björn attackerade jägare – sköts i självförsvar

Annons