Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lastbil blockerade vägen i flera timmar

/

Trafiken på riksväg 84, strax söder om Tännäs, blev stående flera timmar på torsdagskvällen. En lastbil fick sladd och hamnade tvärs över vägen. Och där blev den kvar.

Annons

– Jag var på väg hem till Bruksvallarna när jag var tvungen att stanna, berättar Stefan Friberg som kom fram till platsen vid halvelva tiden på torsdagskvällen. Då hade några bilister redan stått där sedan niotiden.

– Det var helt stopp, ett trettiotal bilar och flera bussar söderifrån med turister som skulle upp till fjällen. Plogbilarna kunde inte heller ta sig förbi.

Lastbilen var utlandsregistrerad.

– Då måste jag ha en betalningsgaranti innan jag åker ut. Alternativet är att Trafikverket beställer en myndighetsflytt. Då kan jag dra undan lastbilen från vägen, säger Gunnar Skoger i Sveg som har den enda tungbärgaren i Härjedalen.

Men en myndighetsflytt är en komplicerad historia där polis, SOS international, Trafikverket och Trafikförsäkringsföreningen är inblandade.

– Det kan ta tid innan det är klart, säger Gunnar Skoger.

I stället blev det Svevia, snöröjaren efter riksväg 84, som ordnade fram en traktorgrävare från Tännäs. Den drog undan lastbilen så att en del av vägen blev fri och trafiken kunde komma i gång, efter drygt två och en halv timmes stopp.

– Men där fanns ingen polis som kunde dirigera trafiken förbi lastbilen. Alla bara körde på. Jag tycker det är dåligt skött från myndigheternas sida. Det känns lite som att vi bor i en bortglömd del av världen, säger Stefan Friberg.

Vid halvtvåtiden på natten fick Gunnar Skoger en betalningsgaranti och vid femtiden på fredagsmorgonen hade han bärgat lastbilen och var hemma i Sveg igen.

– Det var snödäck både fram och bak på lastbilen men jag såg renspår vid sidan av vägen. Kanske hade föraren försökt väja för ren och fått sladd, säger han.

Annons