Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokal arbetskraft viktig för vindkraften

/
  • Simon Ewerlid från Vemdalen jobbar nära himlen.
  • Anders Hjalmarsson och Simon Ewerlid sköter underhållet av vindkraftverken på Glötesvålen. Här längst uppe i ett av verken.

För turbintillverkaren Vestas, som sköter underhållet av vindparken på Glötesvålen, är det viktigt ha lokal arbetskraft.
– Ju mer lokalt, desto mer kostnadseffektivt, säger platschefen Andreas Johansson från Östersund.

Annons

De trettio vindkraftverken på Glötesvålen ägs av Ikea men byggdes och förvaltas av OX2 som i sin tur köper in underhållet av den danska turbintillverkaren Vestas. I dagsläget har företaget sex anställda underhållstekniker och i stort sett alla har en klar lokal förankring i Härjedalen.

– Vi har en som bor i Föllinge, annars är det Härjedalen, bland annat Vemdalen och Hede, säger Andreas Johansson.

Vestas har lärt sig att lokal arbetskraft sparar pengar. Underhållsteknikerna utbildas i samband med anställning, en kostnad på runt en halv miljon kronor, per tekniker. Då finns det flera fördelar med att anställa lokalt.

– Det blir mer kostnadseffektivt helt enkelt. När vi lägger ut så mycket pengar på utbildning vill vi gärna att de ska bli kvar. Och har man en lokal förankring är chansen större att man stannar hos oss. Vi får också en ägandeskapstanke hos våra anställda. Det blir deras maskiner, deras skötebarn, som de lägger ner det där lilla extra på. En högre driftsäkerhet, säger Andreas Johansson som också värdesätter lokalkännedomen hos sina anställda.

– De kan ju området, vet vilka företag som finns här och hur man snabbt kan få hjälp med olika saker som dyker upp.

I samband med vindkraftens expansion har också behovet av underhållstekniker ökat kraftigt. I dag har bolaget drygt 160 tekniker anställda, många rekryterade lokalt som i Härjedalen. En av dem är Simon Ewerlid från Vemdalen. Tillsammans med Anders Hjalmarsson från Bollnäs (bördig från Sveg på pappas sida), tog han hand om nyfikna besökare längst upp i ett av vindkraftverken under invigningen av parken i slutet av maj.

– Det här är det bästa jobb jag haft, säger Simon Ewerlid som är mycket nöjd med sin arbetsgivare. Tidigare jobbade han som installationstekniker och han värdesätter möjligheten att arbeta på hemmaplan.

– Jag har mina intressen här, jakt, skoter, och vill gärna bo kvar.

Får du inga gliringar om att du jobbar med vindkraft då? Alla är ju inte positiva till den?

– Nej, det är sällan det blir någon diskussion. Och i sådana fall är det mer positivt än negativt, säger han.

Annons