Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokalproducerad och kulturbevarande

/
  • – Vi ville göra skivan på hemmaplan och hos någon som förstår sig på musiken. Det är fint att det är lokalprodukt rakt igen, säger Alf Jönsson.
  • – Vi ville göra skivan på hemmaplan och hos någon som förstår sig på musiken. Det är fint att det är lokalprodukt rakt igen, säger Alf Jönsson.
  • Anders Månsson och Alf Jönsson står bakom en nyutgiven skiva med gamla och nyskrivna härjedalslåtar.

Jämmerdalens spelmän har gett ut sin första skiva. Den är inspelad och producerad av Anders Månssons Studion på Kullen i Ljusnedal. Syftet med skivan är att bevara och sprida äldre spelmansmusik.

Annons

Det hela började med att den gamle garvade spelmannen Alf Jönsson tyckte att det behövdes några yngre förmågor som förde de gamla härjedalska melodierna och spelmanstraditionerna vidare, så för tre år sedan drog han igång en spelmanskurs tillsammans med Vuxenskolan i Hede.

– Jag fick med mig Jon Nordström, som bara är 25 år, och jag lyckades även lura med de obotliga popsnörena Håkan Persson och Benny Eriksson. De är förvisso lite äldre, men betydligt yngre än jag, säger Alf Jönsson.

Skivans fokus finns i västra Härjedalen och innehåller bland annat melodier skrivna av Jonas Myhr från Ljusnedal och Per Myhr från Dravagen. Alf Jönsson har komponerat tre melodier bland annat Doktoranden, som hans skrev när han skulle spela på en promovering i Umeå. Jon Nordström har komponerat polskan Tre decimeter sursnö.

Musiken är inspelad i Anders Månssons studio på Kullen i Ljusnedal.

– Vi ville göra skivan på hemmaplan och hos någon som förstår sig på musiken. Det är fint att det är lokalprodukt rakt igen, säger Alf Jönsson.

Anders Månsson har tidigare producerat bland andra Stig Thomsen, Anna Norberg och Tendenz.

Annons