Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokalt och ekologiskt på nytt mathak i skidbacken

/
  • Ekologiskt – ett av ledorden på Berggatan 8.
  • En utbyggnad har gjorts på det redan befintliga huset för att få plats med restaurangen.
  • Andrea Skott Dahlgren, restaurangansvarig, och Joakim Hansson, kock, trivs bra på den nyöppnade restaurangen mitt i skidbacken i Funäsdalen.

Lokalt, närodlat, ekologisk, hållbart. Så vill den nya restaurangen mitt i skidbacken i Funäsdalen profilera sig.

Annons

Ägarna till Gamla Veras och Skoogs krog har öppnat ytterligare en restaurang i Funäsdalen. Namnet på det senaste tillskottet är samma som adressen den ligger på, Berggatan 8.

Mitt i skidbacken ligger den, och man kan ta sig dit både med bil och med skidor. Och personalens ambitioner är höga.

– Vi vill sätta en ny standard för backrestauranger, säger Emil Bertilsson, som driver restaurangen tillsammans med sin bror och sina föräldrar.

De har ägt huset i fyra år och det har fram till nu använts som personalbostad. Men i somras påbörjades utbyggnad och renovering och 19 december kunde de första matgästerna hälsas välkomna.

– Hela nedervåningen är nu restaurang. Tanken är att det inte bara ska vara en matfabrik, utan att det ska vara kvalitet på maten, säger Emil Bertilsson.

– Vi vill ha ett långsiktigt tänk med det vi gör. Nya restaurangen blir ett komplement till de två andra. Vi vill laga mat utifrån det som finns och det som fungerar. Är det till exempel bra med svamp ett år så vill vi utnyttja det.

Just nu ligger allt fokus på Berggatan 8 och att få snurr där, men Emil Bertilsson saknar inte ytterligare idéer och drömmar för framtiden.

– Till exempel vill jag utveckla de odlingar vi har, och bygga ett stort växthus, och skaffa grisar. Vi får se vad det blir, tiden räcker ju inte till allt.

---

Mer från Till Fjälls:

Puderparadis ska locka unga till Tänndalen

Krönika: Det tar tid att bli fjällvan

Annons