Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lös de vägproblem som redan finns - viktigare än att tjäna några minuters restid enligt Härjedalens kommun

Satsa pengarna på att rusta upp befintliga vägar innan hundratals miljoner kronor läggs på en ny. Ungefär så kan kommunens yttranden över Trafikverkets planer för E45 genom Svegsområdet sammanfattas.

Annons

Vägskada.

Trafikverkets samrådsunderlag för E45 genom Sveg har varit ute på remiss och nu har kommunen svarat. Kommunalråden Anders Häggkvist (C), Victor Ericsson (M) och oppositionsrådet Gunilla Zetterström Bäcke (S) har skrivit under det gemensamma yttrandet.

Där lyfts bland annat fram att Härjedalen är ett av Sveriges populäraste resmål vintertid och en förkrossanda majoritet använder bilen för att komma till kommunen/landskapet. "Det ställer större krav på infrastrukturen än att enbart se på hur stor befolkningsmängd kommunen har", skriver kommunen.

Yttrandet pekar också på de miljardinvesteringar som gjorts i turismen i kommunen under de senaste åren. Härjedalens kommun tycker att det "borde vara av intresse för de statliga investerarna att resvägarna till besöksmålen blir enklare" och lyfter fram att flera vägar i kommunen har ett stort behov av upprustning.

" Vi anser det felaktigt att prioritera hundratals miljoner till en nybyggnation som skulle förkorta restiden med några minuter, innan de befintliga problemen löses", skriver kommunen i sitt yttrande.

Vägar som lyfts fram i behov av upprustning r 84, 315, 311 samt 514, bland annat. Även själva infarten till Sveg och järnvägsviadukten på E45 vid Bäckedal. Den nämns också i samrådsunderlaget som aktuellt för åtgärder som skulle göra den trafiksäker. "Det är en av kommunens mest utpekade prioriteringar, att viadukten skyndsamt åtgärdas", skriver kommunen.

LÄS OCKSÅ: Öppet för nya vägar - sträckning inte spikad

LÄS OCKSÅ: Trafikverket svarar på frågor om Förbifart Sveg

Olycksdrabbad viadukt på E45 vid Sveg

Annons