Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lundstams tar över sopkörningen

/
  • Lundstams köper Herab och tar över hushållssoporna i Härjedalen
  • Lundstams köper Herab och tar över hushållssoporna i Härjedalen
  • Lundstams köper Herab och tar över hushållssoporna i Härjedalen

Efter 40 år blir det ett nytt företag som tar över hushållssoporna i Härjedalens kommun. Östersundsbaserade Lundstams Återvinning AB ersätter Reaxcer efter den nya upphandlingen.

Annons

I runt 40 år har hushållens sopor hämtats och transporterats av Herab och Grips Åkeri som genom Reaxcer haft uppdraget. I den nya upphandlingen blev det Lundstams som lyckades pressa priset bäst vilket innebär att det blir de som de närmaste fem åren tar över.

– Det stämmer, Lundstams låg lägst bland de fyra företagen som lämnat in anbud och meningen är att de tar över den 1 juli 2016, säger kommunens renhållningschef Lina Eklund.

Det skilde rejält mellan de olika anbuden. Lundstams vinnande anbud ligger på dryga 9,5 miljoner koronor per år. Det dyraste anbudet låg på en bit över 19 miljoner kronor.

I samband med detta tar även Lundstams över hela verksamheten i Herab.

– Jag ser det som en bra lösning och det säkrar sysselsättningen för de anställda. Lundstams tar över Herabs verksamhet den 1 september, säger Herabs nuvarande ägare Sören Myhr.

Mellan 12-13 personer berörs, merparten anställda i Hede.

Herab har under åren haft uppdraget i mellersta och västra delarna av Härjedalen. Företaget fortsätter således men med nya ägare.

– Det är ett väl fungerande företag som vi fått förmånen att förvärva. Vi har under många år samarbetat med Herab och vi har ju sedan tidigare verksamhet i Härjedalen, säger Lars Lundstam, styrelseordförande i Lundstams.

Frågan är då hur verksamheten kommer att bedrivas i Svegsområdet. Där har Grips åkeri i Sveg tidigare skött hushållssoporna.

– Det kommer att ordna sig på ett bra sätt. Vi har gott om tid att ta fram olika lösningar men jag vill i dag inte säga något, säger Lundstams vd, Tomas Engström.

På Grips åkeri, som likt Herab haft uppdraget i runt 40 år, säger Anders Johansson att han hoppas på en lösning.

– Vi värnar om de anställda och naturligtvis vill jag att vi på ett eller annat sätt kan fortsätta. Men i dag är det omöjligt att säga något hur det blir framöver, säger Anders Johansson.

Enligt honom sysselsätter sophanteringen i dag 4,5 tjänster vid Grips åkeri.

Annons