Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mäktigt landmärke med hällmålning

/
  • Vandrar man Romboleden/pilgrimsleden på den västra sidan av Fjällsjöarna och kommer till den östra branten av Kölsjöfjället, träffar man där på den första och största björnen i ”vilt tillstånd” i Härjedalen.
  • Stenen sedd från norra sidan

Likt en jättebjörn av sten verkar den blicka ut över vidderna. Troligen ett landmärke från forna tider då stenen finns i anknytning av pilgrimsleden.

Annons

– Vandrar man Romboleden/Pilgrimsleden på den västra sidan av Fjällsjöarna och kommer till den östra branten av Kölsjöfjället, träffar man där på den första och största björnen i vilt tillstånd i Härjedalen, berättar Birgitta Westlund som i somras vandrade pilgrimsleden tillsammans med väninnan Alva Nordin.

Som de andra stora rovdjuren vandrade den in för så där 10 000-12 000 år sedan, när inlandsisen drog sig undan. Om denna väldige björn, som är cirka 12-15 meter lång, 4–6 meter bred och 6- 7 meter ovan mark traskade omkring innan den för gott tog sin position i Kjölsjöfjällets sluttning, finns det inga uppgifter om.

Men cirka 4 mil från norska gränsen och med 2 mil från Sonfjället, alltså i den mellersta delen av landskapet, valde den sin plats för att där kunna blicka ut över så stora delar som möjligt av sitt Härjedalen.

Björnen/stenen är mycket vitt synligt från Fjällsjöområdet och bör därför ha varit ett mycket lämpligt riktmärke, inte minst för pilgrimerna på dess vandring.

Många äldre i byarna Råndalen och Högvålen känner till skapelsen, men många är det i dag som inte vet om att den finns. Och framför allt inte att arkeloger har konstaterat att det finns spår av hällmålningar på den. Flera tusen år gamla.

– Det är en imponerande sten som är formad som en björn. Den syns vida omkring och troligen var det många som sökte skydd under den, berättar Lars-Inge Lööv.

Det var han som för tiotalet år sedan upptäckte hällmålningen på stenen.

– När vi sedan undersökte målningen närmare var det svårt att urskilja vad målningen föreställde. Eftersom människor eldat hade delar av målningen förstörts. Men vi kunde konstatera att målningen är mellan 3-5 000 år gammal, säger Lars-Inge Lööv.

Stenbjörnen har figurerat med två olika namn under åren. Hälsningsstenen, något som kan anknytas till att vara ett gammalt riktmärke för vandrare och pilgrimer, eller Hälsingestenen. Det sistnämnda enligt en sägen att en hälsing en gång i tiden skulle ha mördats vid stenen.

Annons