Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man togs bakom ratten med 2,71 promille – frias från rattfylla

Mannen togs på en parkering när han satt bakom ratten i sin bil. Han hade 2,71 promille alkohol i blodet. Domstolen friar dock mannen sedan ett vittne ändrat sina uppgifter.

Annons

Det var i april i fjol som en man i 25-årsåldern togs på en parkering i Härjedalens kommun. Ett vittne sa i till polisen att han sett mannen backa med bilen, trots att han var onykter. Vittnet hade sedan ingripit och tagit mannens bilnyckel. Mannen hade en promillehalt som långt överskred 1 promille som är gränsen för grovt rattfylleri.

Så åklagaren drog mannen inför skranket på Östersunds tingsrätt för just grovt rattfylleri.

Men efter förhandlingen friar domstolen, trots att den konstaterar att mannen satt vid ratten, att bilen backats, att han hade 2,71 promille alkohol i blodet och att vittnet tog nyckeln.

Hur kan det komma sig?

Under domstolsförhandlingen hävdade mannen att en annan person backat ut bilen på parkeringen och att han frusit och bara satt sig i bilen för att värma sig. Han menade dessutom att vittnet kom först efter fem till tio minuter.

Vad har då vittnet att säga? I polisförhör har han sagt att han sett bilen backa, men i domstolen ändrar sig vittnet säger att han inte sett bilen backa. Han hade utgått från att mannen gjort det utifrån hur bilen stod.

Att ingen egentligen sett mannen köra bilen sådde ett frö av tvivel hos domstolen.

I domen skriver Östersunds tingsrätt nämligen att åklagaren måste lägga fram bevis som visar att den åtalade gjort brottet utom rimligt tvivel. Mannens berättelse om hur han hamnade bakom ratten och hur lång tid det tog vittnet att komma fram är, enligt domstolen, inte så osannolik att man kan döma honom.

Därför frias mannen helt från rattfylla.

...

Den här nyheten skickades ut som geopush till de som är intresserade av nyheter i sin närhet.

Vill du ha lokala nyhetspushar till din mobiltelefon?

Ladda ner ÖP:s eller LTZ:s app här, till Iphone eller till Android:

ÖP:s iPhone-app

ÖP:s Android-app

LTZ:s iPhone-app

LTZ:s Android-app

Genrebild.Foto: Fredrik Sandberg

Annons