Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Många är i samma situation"

/
  • Helena Larsson, vänsterpartist och ordförande i Nämnden för bildning, fritid och kultur i Härjedalen.

Flera byalag och hembygdsföreningar dras med samma problem som Ängersjö, färre som engagerar sig och svårt att få ekonomin att gå ihop. Det säger Helena Larsson (V), ordförande i Nämnden för fritid, bildning och kultur i Härjedalen.

Annons

– Det är många som har det tufft i dag och svårt att få yngre att engagera sig. Visst är det jättetråkigt och finns möjligheten att hjälpa till vill vi såklart göra det. Samtidigt är det viktigt att få en samlad bild och försöka skapa en helhetslösning, säger Helena Larsson.

Hon kände inte till att Skogsmuseet i Ängersjö tar en paus i sommar och bara kommer att ha öppet två dagar, i stället för som tidigare en och en halv månad.

– Det som är kultur i kommunen är mitt ansvarsområde. Vi diskuterar nu hur vi ska kunna bevara den kunskap som finns om kultur och historia i Härjedalen, så att den inte försvinner, säger hon.

Vad skulle du ge för råd till byalaget i Ängersjö, vad borde de göra?

– Ta kontakt med kommunen. Vi har ju lovat i Härjedalskontraktet att det ska finnas personer som kan hjälpa till och ge råd om vilka stödmöjligheter som finns. Det kan också finnas möjlighet att få hjälp via arbetsmarknadsenheten eller integrationsenheten.

Enligt kultur- och fritidschefen Patrik Byström finns det inga "verksamhetspengar" hos kultur- och fritidsavdelningen, för att gå in och hjälp till att driva skogsmuseet i Ängersjö. Byalaget måste själva in med en ansökan om medel till exempelvis en renovering.

– Sedan är det upp till politikerna att bestämma vad de vill prioritera. Det är lika för alla, säger han.

Annons